Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id= limit 1)

Каменните гъби

Местоположение: Намират се източно от с. Бели пласт, община Кърджали току до самия път. Гъбите изникват изведнъж до Вас и Ви омагьосват с внушителния си размер и приликата  с истински гъби. На височина достигат до 2,5 м., заемат площ от 3 дка, с розови пънчета и зеленикави шапки.

Произход: Всъщност гъбите са изваяни в риолитови вулканични туфи. Оцветяването е причинено от различни минерали: розовото – от клиноптилолит, сивите и черни петна по пънчетата – от манганови конкреции, а зеленото – от селадонит. Туфите, от които са се оформили каменните гъби, също са резултат от интензивна подводна вулканична дейност, датираща от времето на палеогена. След като морето се оттегля, върху морското дъно започва да действа ерозията. Долният, розов пласт се оказва по–мек и по–лесно се е поддал на действието на слънцето, вятъра и дъжда. Горният, зеленикав пласт съдържа вулканично стъкло, което е по-здрав минерал и по–трудно се изветря. Така в продължение на хилядолетия се оформя тази прекрасна композиция от неповторими форми и багри.

Статут: Каменните гъби са обявени за природна забележителност през 1974 г.

Достъп: Достига се с автомобил откъм град Хасково през с. Зорница, откъм град Кърджали, през с. Стремци, до асфалт. Пешеходни маршрути тръгват от селата Широка поляна, Горна крепост, Три могили.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Маджарово

Маджарово е малък град, разположен в североизточната част на Източните...

Прочети още

Исторически забележителности

Дяволският мост (Шейтан Кюпрю) Местоположение: Намира се на около 5 км...

Прочети още