Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id=5 limit 1)

Заселване на зубри в Източните Родопи

“Новото тракийско злато“ работи за заселването на зубри в Източните Родопи. Пет зубри, един от застрашените големи видове тревопасни и емблема на възвръщането на дивата природа в Европа, бяха докарани през октомври 2013 в дивечовъдния участък „Студен кладенец“. Това е първата стъпка в първата реинтродукция на зубри в Родопите и един от акцентите на двегодишния проект „Дивият свят на Източните Родопи“.

Проектът е по инициатива на фондация „Новото тракийско злато – България“ (НТЗ) и с партньорството на холандската организация АРК и Съюза на ловците и риболовците в България и се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. „Дивият свят на Източните Родопи“ е продължение на българско-холандския проект „Новото тракийско злато“.

Голямата цел на проекта е да се запази изключителната дива природа и нейните екосистеми в Източните Родопи, един от най-богатите на биоразнообразие райони в Европа и така да подкрепи кандидатурата му да стане една от десетте 10 уникални европейски диви територии от световно значение в рамките на инициативата Rewilding Europe (Да върнем дивата природа в Европа). 

Това ще спомогне за поставянето на България на картата на Европа като привлекателна екотуристическа дестинация и ще подпомогне малкия местен бизнес да извлече икономически ползи от дивата природа.

Европейският бизон, както е известен още зубърът, прилича на северноамериканския си братовчед. Това е и най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените горски екосистеми. Зубърът е изчезнал от дивата природа в Европа в началото на 20 век поради ловуване и загубата на местообитания. В България той е изчезнал през Средновековието. След мащабна селекция и програма за реинтродукция на отделни екземпляри, отглеждани в затворени пространства, диви популации на зубъра са били възстановени в районите на Централна и Източна Европа, основно в Полша и Беларус. През шейсетте години на миналия век малко стадо зубри е било реинтродуцирано в ловно стопанство в Северна България. Зубърът – заедно с евразийския бобър и морския орел – са видовете, които отбелязват забележително възстановяване в Европа през последните 50 години, според оповестения през септември първи по рода си подробен доклад за завръщането на дивата природа на стария континент. Популацията на диви зубри наброява понастоящем около 3000.

Зубрите в дивечовъдния участък „Студен кладенец“ бяха докарани от Германия. Първоначално ще бъдат държани в заграждение и след едногодишна успешна аклиматизация към българските условия, ще бъдат пуснати в природата. Това ще са първите  зубри  в България, живеещи свободно в природата!

Зубрите бързо се превърнаха в атракция за местните хора и туристите в Източните Родопи. Екипът обаче изпита и първите трудности. След много кратко боледуване и въпреки спешната ветеринарна помощ, осигурена от “Новото тракийско злато“, два от най-младите зубри починаха през ноември 2013. Направено бе всичко възможно да бъде изяснена причината за смъртта им, но за съжаление категорични доказателства все още не са идентифицирани. Въпреки всичко екипът на проекта, както и Rewilding Europe са оптимистично настроени за реинтродукцията на зубри в България.

През пролетта на 2014 г. туристи от България и чужбина ще бъдат насърчавани да посетят района, да видят зубрите, както и да се насладят на другите възможности за приятно прекарване, които предлага дивечовъдният участък „Студен кладенец“: наблюдаване и фотографиране на дива природа, туристически преходи, разходка с лодка в язовира и др. В дивечовъдния участък „Студен кладенец“ е една от най-големите в Европа популации от свободно живеещи елени лопатари. Те вече се разселват и могат да бъдат видени и на други места в Източните Родопи. „Новото тракийско злато“ работи в „Студен кладенец“ и за възстановяването на благородния елен, като доказателство за успеха на тези усилия са родените през тази пролет еленчета. В миналото стопанството е било използвано само по време на ловния сезон (октомври - март). Все повече любители на екотуризма посещават „Студен кладенец“ през туристическия сезон и експертите на „Дивият свят на Източните Родопи“ се надява тази тенденция да продължи.

Екипът на проекта е убеден, че зубърът ще бъде една от атракциите на „Студен кладенец“ и един от новите символи на дивата природа в Източните Родопи наред с дивите коне тарпани, докарани от НТЗ в района на Крумовград през 2011 г. , които вече успешно се приспособиха към родопската природа.

 

Виж снимки от пристигането на зубрите в България; 

Репортаж на bTV Репортерите тук;

Видео със зубрите от зимата на 2014.

 

Фондация „Америка за България” подпомага израстването и укрепването на динамична пазарна икономика и демократично общество в България, и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

 

 

 


Перперикон – Археологически комплекс

Местоположение: Комплексът се намира на 20 км североизточно от гр.Кърджали,...

Прочети още

Исторически забележителности

Дяволският мост (Шейтан Кюпрю) Местоположение: Намира се на около 5 км...

Прочети още