Карта на сайта | Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id=37 limit 1)

Възстановяване на благороден елен в Източните Родопи

“Новото тракийско злато“ и Националното ловно рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България работят заедно за възстановяване на благородния елен в Източните Родопи. През 2012 и 2013 годинa 30 благородни елена бяха  разселени в ловно стопанство „Студен кладенец”. Ловното стопанство осигури допълнителна охрана за опазването им. Целта на проекта е след десет години в тази част на Източните Родопи да има популация от минимум 50 свободно живеещи благородни елена. Както е било в миналото

През 2012 в района на „Студен кладенец“ бяха докарани 15 благородни елена от ловните стопанства  „Ропотамо“ „Искър“ и  „Еледжик“. След аклиматизация в заградено място животните бяха пуснати на свобода. Днес те обитават района на „Студен кладенец“, а служителите му и експертите на НТЗ наблюдават техните миграции. През пролетта на 2013 имаше родени  поне 4 малки, две от които редовно се наблюдават с майките си. Част от разселените животни излязоха извън района на стопанството, което поражда известна тревога за опазването им заради бракониерството.

През есента на 2013 година бяха  доставени още 15 животни от ловните стопанства „Ропотамо“ и  „Еледжик“. Те също бяха пуснати след кратък престой в електропастир. Животните формираха група и през зимата на 2014 едно стадо от 14 животни се наблюдава редовно в района на хранилките до ловния дом. Има обособени и няколко малки стада от по две животни, които  обитават съседни райони. Пускането на няколко групи през последователни години се оказа  добър начин да бъде създадена жизнена популация на благородния елен.

Благородният елен (Cervus elaphus) е един от най-големите видове елени. Той обитава по-голямата част от Европа, Кавказ, Мала Азия, части от Западна и Централна Азия, както и района на Атласките планини между Мароко и Тунис. Българската популация на благородния елен е съсредоточена основно в ловните стопанства и националните паркове. Основният лимитиращ фактор за неговото разпространение е бракониерството. Благородният елен е едно от често рисуваните диви животни в тракийските гробници. За съжаление почти е изчезнал от района заради бракониерство. В момента има запазени няколко десетки екземпляра по граничните части на Източни и Западни Родопи в Държавно ловно стопанство „Женда“.

Благородният елен е чифтокопитно преживно животно. Има едва доловими различия във външния вид между различните подвидове на благородния елен, главно в размера на тялото и рогата. Най-големи, но с малки рога са карпатските благородни елени, които достигат 500 кг тегло. На другия край на скалата е корсиканския благороден елен, който тежи от 80 до 100 кг.

Лятната козина е червеникаво кафява. През есента тя се сменя с по-дебела кафява зимна козина. Есента е размножителният период, който е изключително впечатляващо явление. Мъжките имат голяма грива и рогата им са напълно развити. Силните мъжкари си събират харем от женски и се борят с другите конкуриращи ги мъжки. Ревът на елените и двубоите между тях са много впечатляващи.

Благородният елен се храни с растителна храна - трева, пъпки, листа, клончета и корени.

Обикновено живеят в малки еднополови стада, съставени само от мъжки или женски, които се смесват само в размножителния период.

В планинските райони благородният елен като цяло прекарва зимата на по-ниска надморска височина в по-горист терен. Това му помага да се опазва и от хищници. През лятото елените мигрират към по-голяма височина, където пашата е по-добра и местата за отелване са по-безопасни.

Само мъжките елени имат рога, които растат от март до април. До края на юли и август са покрити с кожа като фино кадифе. Младите елени имат по-малки рога. Размерът им се увеличава с възрастта. Максималният размер се достига на десетата година. След това размера намалява. Благородният елен е полигамно животно. Кошутите се разгонват през втората половина на септември. Малките се раждат през май и юни. Кърменето трае 3-4 месеца. Младите остават с майка си до следващата година.

(pic. Bill Ebessen)

(pic.Marek Szczepanek)

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Туристически забележителности

Тази част на сайта описва богатствата на Източните Родопи. Като говорим за...

Прочети още

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още