Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id=5 limit 1)

Кърджали

 

Звезди искрят над древната Ахрида,

родопски неугасващи звезди,

а Арда струя сребърна заприда

и с глас Орфеев приказка реди.

 

  Кърджали е град в Южна България, разположен в долината на река Арда - най–голямата река в Източните Родопи. Разстоянието до София е 250 км, до Пловдив - 100 км. Най-близките гранични КПП са:

  1. Маказа - 65 км южно от Кърджали, свързва България с Гърция  
  2. Златоград – 70 км южно от Кърджали, свързва България с Гърция
  3. Ивайловград – 110 км източно от Кърджали, свързва България с Гърция
  4. Свиленград – 130 км североизточно от Кърджали, свързва България с Турция и Гърция.

  За първи път името Кърджали се споменава в Турски регистър от 1607 г. Два века по–късно, френски учен и пътешественик пише за малко селище с пазар и джамия, наречено Кърджали. През 1934 г  Кърджали официално  е  обявен за град и общински център. Празник на града става 21 октомври – на тази дата през 1912 г. Кърджали е бил добавен към територията на България, докато преди това е бил в Османската империя. В чест на този празник, ежегодно, Общинска администрация Кърджали организира културна програма.      
  Днес в Кърджали реално живеят около 40 000 човека. Останалата част от населението живее и работи в чужбина или в по-големите градове на България. Жителите на града са с различен етнически произход, а Кърджали е известен с толерантния си мултиетнически модел на съжителство. Наслагването с годините на различни култури и обичаи превръщат града в атрактивно място за живеене, за спорт и почивка.
  На северния подстъп към града ще ви посрещне статуята на Орфей, символ на Родопа планина. На кръговото кръстовище до централна автогара се извисява и металната пластика Лирата на Орфей, която посреща и изпраща всички посетители на града.

  В Кърджали се намира Регионалния исторически музей, който съхранява една от най-богатите музейни експозиции в България. Сградата на музея е уникална в архитектурен и исторически аспект и е обявена за паметник на културата. Други красиви сгради в града са Художествената галерия "Станка Димитрова", сградата на Община Кърджали, наричана още "Белия кораб" заради специфичната й форма, фасадата на сградата на РДВР, Керимовата къща в района на общинския пазар и др. Кърджали се гордее и с пеещият градски часовник, който е единственият работещ в Южна България и който отброява всеки кръгъл час с възрожденска песен.

  Язовир Кърджали - един от символите на общината, изграден на река Арда и първият от трите от каскадата "Арда", предлага прекрасни условия за почивка в двете си зони за отдих - Главатарци и Енчец. Стената на язовира е уникална със съчетанието на дъговидната си форма и височина от 109 м. Част от язовир Студен кладенец (втори в каскадата) също попада на територията на община Кърджали. Две защитени територии -  "Средна Арда" и "Юмрук скала" - приютяват черни щъркели, диви котки, защитени видове пеперуди и птици като пъстрия скален дрозд, както и ендемичното и реликтно растение скален лопен.
  Два пешеходни и два автомобилни моста свързват двата бряга на р. Арда, която разделя града на две. Едно от богатствата на Кърджали са многото зеленина и паркове, които носят свежест и прохлада през летните горещини. Единствената смесена чаплова колония, гнездяща в центъра на населено място в България, се намира в Кърджали, до новия мост.

 Като средище на различни етноси Кърджали е успял да съхрани и да поддържа няколко действащи храма: храмов комплекс "Успение Богородично" в кв. Гледка, църквата "Св. Георги Победоносец"  в центъра на града, средновековен манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча" в кв.Веселчане, параклис "Св.Спас" - вдясно от пътя за с. Резбарци, на 200 м от него има находище на Венерин косъм, градската джамия в района на пазара.

 Най-големият и значим културно-исторически паметник на територията на община Кърджали е археологически комплекс Перперикон. "Скалният град" се намира на 20 км североизточно от града и е уникален със своето разположение, предназначение, устройствен и стратегически план. Уникален е още с наслагването на няколко културни пластове от различни епохи във времето - тракийска, римска и византийска.

 Друг интересен паметник от тракийската епоха е пещерата Утроба, до която има маркирана екопътека. Намира се на 25 км от Кърджали, по посока язовир Кърджали. Крепостта Моняк, която е и най-високата крепост в Източните Родопи, е на 5 км източно от Кърджали. Интересни са също природните феномени Скални гъби до с. Бели пласт и Каменната сватба до с. Зимзелен, множество пещери, скални форми и изсечени в скалите трапецовидни ниши край селата Широко поле, Дъждовница, Лисиците и др. 

„Снимай! Не убивай!“ - wildlife пленер

Заедно с партньорите ни от Фотосинтезис Ви каним заедно да уловим красотата...

Прочети още

Фауната на Източни Родопи

Разнообразните естествени местообитания в Източните Родопи са дом за много...

Прочети още