Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id=5 limit 1)

Винопроизводители, винарни и дегустации

Винарна "Тракия" в село Поповец

Бай Димо Карабоюков е чудесен домакин и неизчерпаем извор на истории за Родопите, Стамболовския край и село Поповец. Той може да върне лентата на своята фамилия повече от век назад и да ви разкаже невероятни случки от тогавашното битие на българина. Голяма част, от които са свързани с виното. А бай Димо е не само негов фен, но и изкусен майстор. Винарна "Тракия" произвежда 5 сорта Дядо Димово домашно вино - бяло, розе, мерло, рубин и кехлибар. Бай Димо отглежда собствени биологични лозя в землището на село Поповец, произвежда вино в собствената си винарна, а за дегустациите си купува истински продукти от местни производители. Така дегустациите му във винарна "Тракия" в двора на къщата му "Бакалница Тракия" в Поповец се превръщат в неустоимо изкушение за сетивата. Виното му може да намерите в информационния център в Кърджали, на изложенията Агра, Винария, Ваканция и Зелени дни, както и лично да си поръчате на тел: 0887 781 022.Винопроизводител Кирил Йончев, село Тънково

Кирил започва като млад фермер с овощни и черупкови насаждения, но бързо се запалва по лозарството и винарството. В момента отглежда собствени над 35 дка биолозя в землището на село Тънково, район Стамболово. Сам контролира процеса от зарязването на лозите и прибирането на реколтата до превръщането на гроздовите зърна в изкусителна червена течност. Виното от сортовете Каберне и Мерло се отличава с отлични вкусови качества, а местният сорт Тамянка е ненадминат с лекия си и свеж вкус, събрал в себе си слънчевите лъчи на родопското слънце. През 2014 г Кирил планира да превърне във винарна стара стопанска сграда в началото на Тънково, където да предлага дегустации на феновете на божствената напитка. В момента виното му се предлага в Информационния център в Кърджали, на бул. България 74, както и на всички борси и изложения в страната.  


Винарна „Мезек“ в село Мезек

Ако сте решили да посетите крепостта в село Мезек, не може да не се отбиете във винарната на Сашо Карапеев. Той започва да произвежда вино като хоби, което се превръща в страст. И тя личи във всяка бутилка искряща червена течност. Избата е малка, използва стара традиционна технология и работи предимно с туристи и собствена мрежа от клиенти. Има дегустационна зала, в която Сашо разказва увлекателно историята на избата и показва пътя на виното в чашите ви. То се произвежда от грозде от региона от сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд и Сира.


Винопроизводител „Свобода Биотест“ в село Стамболово

Собственикът на марката „Токмакли“ Йонко Гюдженов от Стамболово произвежда натурално червено вино от сорта Каберне Фран. Той притежава собствени лозови насаждения, които отглежда по биологичен начин в местността Токмакли. Така според Йонко се получава екологично вино за познавачи. Той има планове за изграждане на винарна, в която да предлагат дегустации на туристи. Виното е със защитено географско указание „Източни Родопи“. Можете да си го купите от офиса на Новото тракийско злато, по време на изложенията Агра, Винария, Зелени дни, както и от магазини в Хасково, Асеновград, Пловдив и Стара загора. Йонко е част от мрежата на „Новото тракийско злато“.

 

Винарска изба „Ямантиев“ - Ивайловград

Избата в Ивайловград е отдавна позната на българския и световния пазар за вино и е символ на качество и традиции. Собствениците, сем.Ямантиеви, изкупуват гроздето от частни земеделски стопани и дребни производители, обединени в местно лозаро – винарско дружество. Ивайловградското грозде  расте в топъл южен край, чийто климат е повлиян от Бяло море и влияе благотворно на аромата, сочността и танините в гроздето. Сортовете са Каберне Совиньон, Мерло, Памид, Сира и новите Вионие и Пино ноар. Виното отлежава в млади дъбови бурета. По заявка се организират дегустации.


Списък с ферми, отворени за посещения от туристи
 

Туристически забележителности

Тази част на сайта описва богатствата на Източните Родопи. Като говорим за...

Прочети още

Възстановяване на благороден елен в Източните Родопи

“Новото тракийско злато“ и Националното ловно рибарско сдружение –...

Прочети още