Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id=5 limit 1)

Ферми и атракции в мрежата на Новото тракийско злато

Дивата ферма в село Горно поле

Дивата ферма е нетрадиционна, екологична ферма в село Горно поле, община Маджарово. Собствениците, сем.Василиеви, са единствените в региона, върнали се от големия град, за да развиват селски туризъм в старата семейна къща. Сега те са нашата гордост и пример за подражание на много други фермери, тръгнали по този път. Притежават стадо от над 400 свободно пасящи говеда от породата „Родопско късорого говедо“, малко стадо каракачански овце, магарета и коне. Плодовете и зеленчуците си отглеждат в собствената ферма, сами си произвеждат млечни продукти, месо и месни деликатеси. Предлагат настаняване в къща за гости, домашна храна, конна езда, пешеходни разходки и др. Фермата се подкрепя от проекта и е част от мрежата на „Новото тракийско злато“. През Горно поле преминава Трансродопския вело маршрут. За контакти: 0886 963 512"Пътят на сиренето" в село Пелевун

Село Пелевун се намира в Ивайловградска община, близо до границата с южната ни съседка Гърция. Миро заедно с родителите си се занимава с овцевъдство. В стопанския двор на селото е тяхната ферма за приключения, в която Миро показва на любопитните си гости как се дои млякото и как се превръща в сирене и масло. Най-смелите могат и сами да се пробват. На гостите се предлагат овче сирене, кисело мляко и масло, както и домашно приготвени хляб, масленица, тутманик и др. По програма за развитие на селските райони семейството превърна две къщи в Пелевун в Калояновите къщи за гости, които отварят врати през юни 2015 г. Вижте повече за фермата в предаването "Зад кадър" ТУК.  За посещение се обадете предварително на тел: 0885 410 032.


Фермата на Тодор в село Пелевун

Според Тодор името на селото означава „място, където се добива злато“, според Уикипедия - „стара гора“. На табелката за селото пише „Плевун“, но няма да чуете никой от местните да казва това име. Всички си знаят Пелевун. От години Тодор се занимава със земеделие и подхранване на лешоядите на площадката южно от селото. Сее сусам и събира диворастящи орехи и бадеми. През 2012 г кандидатства по ПРСР за ремонт на къщата си за гости. Освен за лешоядите, Тодор се грижи за укритието за наблюдение на лешояди и за стадото каракачански коне в село Костилково. Фермерът също е част от мрежата на „Новото тракийско злато“. За контакти: 0884 004 705.

 

Рибната ферма на Севда и Фети от село Мъдрец

Село Мъдрец е само на 2 км от село Чифлик, през което обикновено минавате на отиване или връщане от Перперикон. Къщата на Севда и Фети е култово място за най-вкусната риба на керемида в Родопите. От рибата започва всичко - изграждането на каменната пещ, специално поръчаните керемидки за приготвянето й, зарибяването на близкия микроязовир, построяването на бунгалото, беседката, лодката ... На язовира се предлага спортен риболов за 2 лв на час, а уловите ли шаран - 5 лв му е килограма. Има място за опъване на палатка, за стъкмяване на огън, беседката е над водата, с лодка може да се разходите из спокойната вода и да се полюбувате на красивия пейзаж. В къщата за гости в Мъдрец, под навеса с гледка към Източните Родопи е мястото за рибата на керемида и за агнешкото, печено в каменна пещ. През Мъдрец минава Трансродопският маршрут за вело и пешеходен туризъм.

 


Диво сафари в Студен кладенец

Дивечовъдното стопанство "Студен кладенец" е идеалното място за природо любителите. Намира се на южния бряг на яз.Студен кладенец, на 20 км от село Нановица, Момчилградско. Тук с каяк може да се насладите на причудливи скали и потънали в зеленина околни хълмове. За релакс наемете моторна лодка с водач, който за час ще ви разходи из язовира и залива на влюбените. Вижте водните ни приключения ТУК. В язовира има лебеди и корморани, а в небето и по скалите - за черни щъркели и лешояди. Можете да покарате колело по Трансродопския маршрут или да походите из стопанството по кръгов маршрут. Ще срещнете елени и сърни, а може и лисица и див заек. Ако сте фотограф - наемете укритие за снимане на белоглави и египетски лешояди, елени, вълк, лисица и др. Тук живеят и зубрите (европейски бизон), както и стадо диви коне. Стопанството разполага с две къщи за гости - едната с механа и хранене по заявка, а другата е за самостоятелно наемане. Има обособени места за палатки и възможности за готвене.

Слънчевата ферма в село Тънково

Слънчевата ферма е ферма за зайцевъдство и агротуризъм. Там можете да почивате със семейството си на палатка през уикенда, да си направите еднодневна екскурзия, в която да разгледате фермата и да починете на чист въздух, докато децата ви играят на двора. Фермата разполага с голям навес с кухненски кът, камина, места за хранене, кътове за отдих и игри, баня и тоалетна. За децата има разнообразни игри - рисуване върху керемиди, разходка с каручка, конна езда, магарешка езда, посещение на пчелин, игри с въжета и др. Повече инфо на сайта: http://sunfarmcamp.eu/ 

 Слънчевата ферма

Списък с ферми, отворени за посещения от туристи
 

Перперикон – Археологически комплекс

Местоположение: Комплексът се намира на 20 км североизточно от гр.Кърджали,...

Прочети още

Родопско късорого говедо

Родопско късорого говедо е най-малобройната порода говеда в България. То е...

Прочети още