Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id= limit 1)

Скален прозорец

Местоположение: Намира се в Големия дол на с. Костино, Кърджалийско, в район с изключителен ландшафт и гледка към язовир Кърджали. Представлява естествена форма, образувана под въздействието на преминаващото под нея буйно дере. Височината на моста е 10 м., дължината 15 м., ширината 7 м., а дебелината на платното е 1,5 м.

Произход: В недалечното геоложко минало колоните му са били три, но природните сили са разделили платното между втората и третата колони и днес последната представлява голяма каменна гъба, чиято гугла е част от платното. Трите колони са еднакво високи, изградени от масивни зелени вулканични туфи, без наслояване. Платното е бяло, изваяно от тънкослойни бели варовици, много устойчиви на ерозионните процеси. Това е причината то да стърчи над колоните. Скалният прозорец е връстник на Каменната сватба и Каменните гъби. Образуван е от подобни материали и по подобен начин. В района на Големия костински дол се срещат още едни от най-красивите ахати в Източни Родопи. В близост се намира и пещерата Утроба.

Статут: Обявен е за защитен природен обект през 1979 г.

Достъп: С автомобил – през град Кърджали в посока село Енчец и язовир Кърджали; по главен път Хасково – Кърджали се отклонявате при контролен пункт на КАТ вдясно през село Скална глава. На 700 м от асфалтов път. Пешеходен маршрут тръгва от хижа Боровица.

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още

Защитени местности

Защитена местност “Патронка”    Патронка се намира на южния...

Прочети още