Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id= limit 1)

Скален прозорец

Местоположение: Намира се в Големия дол на с. Костино, Кърджалийско, в район с изключителен ландшафт и гледка към язовир Кърджали. Представлява естествена форма, образувана под въздействието на преминаващото под нея буйно дере. Височината на моста е 10 м., дължината 15 м., ширината 7 м., а дебелината на платното е 1,5 м.

Произход: В недалечното геоложко минало колоните му са били три, но природните сили са разделили платното между втората и третата колони и днес последната представлява голяма каменна гъба, чиято гугла е част от платното. Трите колони са еднакво високи, изградени от масивни зелени вулканични туфи, без наслояване. Платното е бяло, изваяно от тънкослойни бели варовици, много устойчиви на ерозионните процеси. Това е причината то да стърчи над колоните. Скалният прозорец е връстник на Каменната сватба и Каменните гъби. Образуван е от подобни материали и по подобен начин. В района на Големия костински дол се срещат още едни от най-красивите ахати в Източни Родопи. В близост се намира и пещерата Утроба.

Статут: Обявен е за защитен природен обект през 1979 г.

Достъп: С автомобил – през град Кърджали в посока село Енчец и язовир Кърджали; по главен път Хасково – Кърджали се отклонявате при контролен пункт на КАТ вдясно през село Скална глава. На 700 м от асфалтов път. Пешеходен маршрут тръгва от хижа Боровица.

Фауната на Източни Родопи

Разнообразните естествени местообитания в Източните Родопи са дом за много...

Прочети още

Възстановяване на благороден елен в Източните Родопи

“Новото тракийско злато“ и Националното ловно рибарско сдружение –...

Прочети още