Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id= limit 1)

Каменнта сватба

Местоположение: Намира се до с. Зимзелен, на около 3 км. източно от Кърджали. Забелязва се отдалеч заради специфичното оцветяване на скалата в бяло и розово, предизвикано от съдържанието на метални окиси. Открояват се различни каменни фигури – на хора, коне, птици и други според вашето въображение. Легендата за Каменната сватба гласи, че това е сватбено шествие, вкаменено от природата, която се възмутила от греховните помисли на свекъра към невестата.

Произход: Формирането на тази природна композиция е започнало преди 40 млн. години, когато Източните Родопи са били дъно на топло, плитко море, разтърсвано от непрекъсната вулканична дейност. Когато водата се отдръпва, започват да се оформят разнообразни форми под въздействието на слънцето и вятъра в продължение на милиони години. Така сега можем да се радваме на този  чуден природен феномен. Статут: обявен за защитен обект през 1974 г.

Достъп: Достига се с автомобил откъм град Кърджали, покрай гробищния парк в посока  с. Зимзелен. На 100 м от асфалтов път. Пешеходни маршрути тръгват от град Кърджали, селата Широко поле, Солище и Иванци.

 
 
 
 
 

Винопроизводители, винарни и дегустации

Винарна Тракия в село Поповец Дядо Димовото домашно вино е на пазара от 2012г....

Прочети още

Проект Слънчевата ферма

Проект "Слънчевата ферма - учене чрез преживяване" Център Ринкър към...

Прочети още