Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id= limit 1)

Древен некропол Гомяната могила

Местоположение: Разположена е на най-високото място в началото на днешното село Свирачи, община Ивайловград – специално избрано да се откроява, с отлична видимост във всички посоки, осигуряващо по-голяма близост до боговете.
Описание:
Смята се, че  „Голямата могила“ е била гробница на обитателите на вила „Армира“. Разположението на надгробната могила, начинът на изграждане и намерените при разкопките предмети от бита потвърждават безспорната връзка между двата обекта.
Открити са обаче доказателства и за тракийския характер на могилата – при археологически разкопки са открити останки от гроб на знатен тракиец и комплекс от 2 погребални колесници със скелетите на 4 расови коня от 2 впряга и куче (първата четвърт на II в.), както и следи от 2 вторично вкопани гроба – детски в самия могилен насип (III в.) и още един подобен до могилата от мрамор, който е ограбен
.
Съществува и хипотеза, че могилата е била маскирана като тракийско светилище. Понастоящем на терен може да се види само част от могилния насип с каменната крепида около него, а находките от археологическите разкопки са изложени в Националния исторически музей в София.
Статут:
Паметник на културата с национално значение
Достъп:
Асфалт на 1 км от могилата, черен път до самия обект.

 
 
 
 
 
 

Пътеводител на Източните Родопи

Посетете Източните Родопи и използвайте този сайт, за да изберете къде да...

Прочети още

Защитени местности

Защитена местност “Патронка”    Патронка се намира на южния...

Прочети още