Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id= limit 1)

Храмът - утроба до с. Пъдарци

Местоположение: Намира се на 25 км от гр. Кърджали, високо в планината над хижа "Боровица", в скалистата местност Дънгардък кая (Кънтящият камък).

Описание: Това невероятно съоръжение от времето на траките е открито през април 2001 г. Мястото е безлюдно, а в близката околност се намират едни от най-големите комплекси на скални тракийски ниши в Източните Родопи (при селата Ненково и Дъждовница). Пещерата представлява естествен процеп в скалата, дооформен от човешка ръка, с дълбочина 22 м. Навлизайки в нея имаш усещането за проникване в женска утроба. По стените на тази утроба непрекъснато се стича вода, а във вътрешния южен край е издълбан олтар, символизиращ матката. Точно на обяд, през нарочно изсечен процеп на тавана, във вътрешността прониква слънчев лъч, който се проектира на пода. Образува се идеално оформен слънчев фалос, който постепенно се увеличава и устремява към олтара – матка. Но само по време на пролетното и есенното равноденствие, когато слънцето се намира ниско на север, той може да е достатъчно дълъг, за да оплоди символично утробата. Стопанисва се от РИМ – Кърджали.
Достъп:
от град Кърджали и  язовир Кърджали до хижа Боровица; по главен път Хасково – Кърджали се отклонявате при контролен пункт на КАТ вдясно през село Скална глава. На 1 800 м от асфалтов път. Най-добрият подход е откъм хижа Боровица. На около 300 м след хижата, в посока с. Ненково, близо до една чешма има табелка, която сочи началото на маркирана туристическа пътека. До обекта се достига за около 1 час. Пътеката е стръмна, но с добре оформени места за почивка, редуващи се през около 500 м, а в подножието на пещерата има изграден заслон. До входа на пещерата се достига по дървена стълба.

 
 

Защитени местности

Защитена местност “Патронка”    Патронка се намира на южния...

Прочети още

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още