Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id= limit 1)

Винарска изба „Ямантиев“ - Ивайловград

Избата е изцяло частна собственост и е с традиции в производството на качествено червено вино. Намира се в Ивайловград, който е разположен в най-източните дялове на Източните Родопи, Южна България. Средиземно или Бяло море отстои само на 70 км и носи т.нар „бял вятър“, който влияе изключително благотворно на ароматните характеристики на гроздето.

Районът е полухълмист, с канелено-горски почви. Лозята са 3200 дка, от тях 1400 дка са от сорта „Каберне Совиньон“, около 1200 са от сорта „Мерло“, 450 дка от сорта „Памид“ и останалите са от други сортове. Лозята са собственост на частни земеделски стопани и дребни производители, обединени в лозаро – винарско дружество Ивайловград. Лозята са на средна възраст 14 – 22 години, а гроздето е с високи технологични качества. Районът се характеризира с мек климат, липса на големи температурни амплитуди и равномерно разпределение на валежите през годината, което обуславя съчетаването на добър и запазен аромат, сочност, високо съдържание на багрилни вещества и зрели танини в гроздето.

Част от продукцията старее в дъбови бурета от местен дъб, с качества близки до тези внос от Франция от района на Бордо. Произведените вина от тази изба се отличават с интензивно обагряне, висока плътност, наситен аромат с топъл, южен характер и значителен потенциал за дългогодишно отлежаване. И като млади, и като отлежали, те са много атрактивни и интересни. Човек трудно би сбъркал тези вина с продукцията на други изби.
Едно от вината на избата е наречено Стоун Лейк Каберне совиньон 2000 – това е подбрана партида, реколта 2000, която е добра година за виното. Много богат вкус и аромат. 80% от вината, които се произвеждат в Ивайловград се изнасят в чужбина.

Ивайловград

“Най-хубавото място във всемира,най-хубавият кът на този святе точно между...

Прочети още

Защитена местност “Черната скала”

ЗМ Черната скала е с площ 893,70 ха.  Обявена със заповед РД-473 от 11.07.2001 г. на...

Прочети още