Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id=5 limit 1)

Туристически забележителности

Тази част на сайта описва богатствата на Източните Родопи.

Като говорим за природа по–голяма част от Източните Родопи попада в Натура 2000. Според информацията на БДЗП в книжката „Защитени територии в Източни Родопи и Сакар планина”, само 1,41% от територията на Източни Родопи е защитена, което е по-малко дори от средните за страната 4.9%.

Освен официално обявените защитени територии, според нас най–дивият район, с най–малко човешко въздействие и невероятно биоразнообразие, се намира в триъгълника между язовир Студен кладенец, Маджарово и Ивайловград. Другите интересни места са около границата с Гърция. Разбира се това не са единствените места, където можете да се насладите на невероятна природа. Разнообразие на редки видове, забележителни пейзажи и дива природа са пръснати навсякъде из региона.

Освен живата природа има и много природни феномени като скални образувания и пещери. Те са описани в менюта Пещери и Природни феномени.

В секциите Археологически/Исторически забележителности ще откриете информация както за светилища и средновековни крепости, така и за съвременни обекти като музеи например. Местонахождението им е описано в детайли и е дадено описание на предназначението или историята на обекта.

Един от най-добрите начини да изпитате красотата на региона е да го обиколите пеш. Тръгнете ли по някоя екопътека след малко ще се озовете на спокойно място с прекрасна природа. Девет екопътеки са описани в меню Активен отдих/Екопътеки, като някои от тях са вече маркирани и по-лесно достъпни с поставените инфо табели. Други са все още в процес на развитие.

Освен маркираните пътеки има и много други възможности за разходка из района. Трябва да се отбележи, че за природолюбителите или туристите с приключенски дух има много пътеки  в по–малко населените и диви райони, които са изключително интересни. Има много пътеки, по които например с автомобил 4х4, можете да посетите места, които иначе са трудно достъпни. И все пак трябва да внимавате тръгвайки по такава пътека. Препоръчваме ви, ако не познавате добре района да потърсите местен водач. Дори и опитни планинари е препоръчително да не ходят сами. При всички случаи трябва да сте добре подготвени преди да тръгнете, да носите добра екипировка, достатъчно храна и да проверите прогнозата за времето.

Исторически забележителности

Дяволският мост (Шейтан Кюпрю) Местоположение: Намира се на около 5 км...

Прочети още

Ивайловград

“Най-хубавото място във всемира,най-хубавият кът на този святе точно между...

Прочети още