Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id= limit 1)

Българско сиво говедо

Българско сиво говедо е стара местна притивна порода. Според краниологични изследвания то е произлязло от кръстосване на късорогото Bos Taurus Brachiceros и дългорогото Bos Taurus Primigenius.

Българското сиво говедо е светло до тъмно сиво на цвят, като шията и долната част на тялото са тъмносиви до черни. Рогата са съразмерно дълги с красива вилообразна извивка. Върховете на рогата и копитата са черни. Представителите на породата са с неголям ръст, притежават плътна и здрава костна система, стегната мускулатура и здрави сухожилия. Здравата костна и мускулна система прави сивото говедо незаменим помощник на селските стопани до началото на ХХ в. като товарно и орно животно. По време на Балканската и Първата световна война е било използвано в обоза на българската армия. Десетилетия наред е било и единствен помощник на селяните в тежкия им земеделски труд.

Почти целогодишно животните се отглеждат на открито, като успешно се справят със суровите климатични условия и оскъдната паша.

В Източни Родопи Българско сиво говедо се отглежда в района на Маджарово, с. Горно поле, с. Малко Попово, с. Малки Воден.

Туристически забележителности

Тази част на сайта описва богатствата на Източните Родопи. Като говорим за...

Прочети още

Младежки Екоклуб

Опазването на „зеленото злато“ - уникалното биоразнообразие на Източни...

Прочети още