Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id=37 limit 1)

Възстановяване на тарпани в България

Проектът „Новото тракийско злато“ успешно провежда първото в България възстановяване на тарпани, диви коне, живели преди  столетия в Европа.  

Първите 12 тарпана пристигнаха от Холандия в началото на септември 2011 и бяха заселени в Източните Родопи. Тарпаните живеят в района на изоставеното село Сбор, община Крумовград. Макар да са от табуни коне, които в Холандия живеят свободно, през първата година и половина  в България те живеят в оградено пространство, за да се приспособят към източно-родопската природа.

Доказателство за успешното възстановяване на тарпаните в България е увеличаването на стадото с четири малки кончета, които се родиха през пролетта на 2012. Първите две кончета бяха кръстени на официална церемония през април по време на първите по рода си Дни на тарпана, организирани отНовото тракийско злато.

След приспособяването им към българските условия тарпаните ще бъдат пуснати на свобода. Ролята им в природата на Източните Родопи е същата като преди хиляди годинида пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми. Дивите тарпани са известни със своята устойчивост и приспособимост към суровите условия на полуотворените ландшафти.

За времето, в което са в България тарпаните вече се превърнаха в туристическа атракция, както и в обект на рисунки.
Източнородопските
тарпани са много дружелюбни и любопитни към хора. Съветваме Ви обаче да не ги приближавате повече от 25 метра, да не безспокоите и храните.

Вижте тук повече за тарпаните

Следете секцията Туризъм на сайта ни, където ще намирате информация за групови и индивидуални посещения при тарпаните.

 

Възтановяване на тарпани в България        

Възстановяване на благороден елен в Източните Родопи

“Новото тракийско злато“ и Националното ловно рибарско сдружение –...

Прочети още

Кулинарен пътеводител за Източните Родопи

Знаете ли какво е гюзлеми? Опитвали ли сте заешка баница  или пълнена тиква...

Прочети още