Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id=5 limit 1)

Ивайловград

“Най-хубавото място във всемира,
най-хубавият кът на този свят
е точно между Арда и Армира
и носи името Ивайловград!”

Ивайло Балабанов (поет от Ивайловград)

Разположен в най-югоизточната част на Родопите, районът на Ивайловград е силно повлиян от средиземноморския климат. Тук растат едни от най-девствените гори в България, както и екзотичните маслини и дафинов лист. Кръстопът на култури от дълбока древност до наши дни, Ивайловград пази следите на няколко цивилизации - долмени, могили, гробници, крепости, храмове. Природата и богатата история са оставили своите отпечатъци върху обичаите, вярванията и поминъка на местното население, което пази и съхранява уникалните си традиции.

Община Ивайловград е екологично чист район, тъй като тук няма големи промишлени обекти, които да замърсяват околната среда. На нейна територия е третият язовир от каскадата по река Арда, който е построен през 1964 година и един от най-живописните в България. Крайбрежието  му е потънало в зеленина и привлича многобройни природолюбители. Язовирът предлага отлични условия за риболов на сом. Ежегодно, в началото на юни, тук е финалът на Републиканската регата по кану каяк.

Самият град Ивайловград днес наброява 4423 жители. В архитектурно отношение доминираща сграда в центъра на града е читалище “Пробуда”, строена през 1971 г. Точно до нея е и Мутафчиевата къща, която за кратко е изпълнявала функциите на туристически информационен център. Впечатляваща е и сградата на Историческия музей - бивша римска баня. Днес е реконструирана и преустроена за целите на музея, който е поел и функциите на информационен център. В историческото ядро на Ивайловград са запазени и традиционни къщи от провинциалния тип на богатата родопска къща. В никакъв случай не трябва да пропускате да посетите църквите в селата Пелевун, Покрован, Хухла, Свирачи, Белополяне, Мандрица и Долно Луково, както и манастира "Св.Св.Константин и Елена" югозападно от Ивайловград по пътя за крепостта Лютица.

Няколко са защитените територии (ЗМ), които приютяват разнообразните представители на флората и фауната, но и извън тях природата в Ивайловградския район е забележителна. Маркирани екопътеки има изградени на няколко места около ЗМ Бяла река, към крепостта Лютица, към крепостта при село Хухла и др. Информационни табели, печатни и рекламни материали могат да се намерят в музея и в офиса на проект Новото тракийско злато в Кърджали.

Дългите години изолация на тази гранична зона запазват природата й непокътната от човешка ръка. На територията на общината могат да се видят уникални видове на флората и фауната. Единствено в ЗМ Меандрите на Бяла река например, могат да бъдат наблюдавани уникалната в световен мащаб риба "родопски щипок", змиеокия гущер и ендемичния вид водно конче "пролетна зеленка". Раят на орхидеите се намира южно от Ивайловград, по пътя за село Мандрица в ЗМ Ликана - малко, но изключително с видовото си разнообразие място. Редкият белогръб кълвач, растението дактилориза романа, видрата и рядката каспийска блатна костенурка са само част от съкровищата, които крие този прекрасен край.

Сред най-ценните паметници на културата в община Ивайловград и Източните Родопи е античната вила „Армира”, разположена на около 4 км южно от града. Това е най-пищно украсеният частен дом от римската епоха, разкрит по българските земи. Асфалтов и чакълест път води до самата вила, има паркинг и дежурен екскурзовод. Недалеч от Армира се намират останките на една от най-големите могили от римско време, открита и разграбена от иманяри - тази при село Свирачи. Интересни са още византийската крепост при село Хухла (северно от Ивайловград) и атеренския мост от римско време до манастира "Св.Св.константин и Елена".

Средновековната крепост Лютица е разположена западно от Ивайловград и една от най-големите крепости в България от византийската епоха. Известна е още като Мраморния град, тъй като в изграждането на крепостните стени е използван местен мрамор, с какъвто е била украсена и вила “Армира”. До нея се достига само пеш като са възможни два подхода - откъм Ивайловград и манастира "Св.Св.константин и Елена" и по селски пътища откъм с. Кобилино и Пелевун.

Любителите на доброто вино непременно трябва да посетят винарската изба на семейство Ямантиеви, а тези, които почитат добрите традиции и полезната храна - таханджийницата, откъдето могат да си закупят прясно смлян сусамов тахан.

Места за настаняване в Ивайловград и района ТУК

Най-близък граничен КПП - за Гърция: Славеево - Кипринос; за Турция: Капитан Андреево - Капъкуле.

Пътеводител за Ивайловград

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още

Перперикон – Археологически комплекс

Местоположение: Комплексът се намира на 20 км североизточно от гр.Кърджали,...

Прочети още