Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id=5 limit 1)

Маджарово

Маджарово е малък град, разположен в североизточната част на Източните Родопи. Жителите му наброяват 500 души. Градът носи името на своя бранител от 1913 г – Димитър Маджаров. Тогава около 20 хиляди българи, бежанци от Беломорска Тракия, са били прогонени от родните си места. Потърсили са спасение и път към Родината, тук, при тогавашното селище Ятаджик, но ги очаквал в засада турски башибозук. Загинали над 2000 жени и деца. Спасението на останалите се дължи на безпримерната храброст на войводите Димитър Маджаров и Руси Славов, увлекли след себе си стотици други защитници на род и родина…

В знак на признателност, градът е наречен на спасителя си, а паметта на загиналите се тачи пред Пантеона,посветен на тези събития . В близост до него се издига и малка църква.

 

Маджарово се намира буквално в центъра на кратера на вулкан, изригнал преди повече от 35 милиона години. Вследствие на активната вулканична дейност в скалите около града днес се откриват скъпоценни и полускъпоценни камъни. Именно това природно богатство е предопределило развитието на града по време на социализма като рудодобивен център. И днес все още се откриват следите от активната дейност в мините.

В Маджарово не пропускайте да посетите:

Природозащитния център на БДЗП в началото на града след моста над река Арда. Тук ще научите много за живота на грабливите птици и за опазването на биоразнообразието в района. Може още да наемете кану за приключение в река Арда или велосипед, за да се насладите на някой от близките веломаршрути.

Природната забележителност „Кован кая” се намира по поречието на р.Арда, в непосредствена близост до гр.Маджарово, по пътя за с. Бориславци. Тази природна забележителност е обявена за такава с цел опазването на редки и застрашени растения и животни. Това е едно от малкото места в България, където гнездят белоглави и египетски лешояди, а черния лешояд (наричан още картал) идва тук на подхранване от гръцката част на Родопите. Тук се срещат черни щъркели, множество южни видове като син скален дрозд и скална зидарка, както и световнозастрашената сухоземна костенурка. За внушителното биоразнообразие се грижат редица природозащитни организации като Българско дружество за защита на птиците, Зелени балкани, АРК-Холандия и др.

Местността “Окопа” е известна с откритото тук първо раннохристиянско светилище, обитавано и от древните траки. По-късно на същото място е построена и първата раннохристиянска църква в Родопите.

Село Бориславци е кацнало на брега на язовир Ивайловград - тук може да се разходите с лодка или да ловите риба.

До с. Долно черковище се намират интересните скални ниши в защитената местност "Пчелен камък".

В землището на с. Долни главанак се издига Кромлехът. Кромлехите са големи каменни блокове, ограждащи пространство с овална форма. Най-популярният паметник от този вид е Стоунхендж във Великобритания. Българският му вариант е в региона на Маджарово. Добре маркирана пешеходна пътека от около 500 метра води право натам. Към върха, където древните траки вероятно са извършвали важни за тях жертвоприношения или ритуали.

Не пропускайте да се отбиете и в "Дивата ферма" в село Горно поле. Фермата е необикновена - тук се предлагат селски туризъм, конна езда, разходки из гората, събиране на диворастящи гъби и билки и др. Стадото им от над 500 родопски късороги говеда живее целогодишно на свобода. В близост до селото е  местността Фурнаджика, която е приютила тракийска скална гробница и вероятно най-старият скален релеф, датиран към 6-5-о хилядолетие пр.Хр.

В местността Хисаря може да посетите параклиса “Св.Св.Кирил и Методий”, в близост до който съществува извор с лековита вода. Легендите сочат, че е позната в целия регион. В тях се разказва и за местността Момина скала, извисяваща се  над Маджарово и кръстена на красива девойка, хвърлила се от скалата, за да опази от посегателство честта и достойнството си.

Но попаднеш ли в региона на малката община по поречието на Арда, си оставаш завинаги с невероятен спомен. Защото среща тук са си дали волни лешояди, гробници и могили, крепости, скъпоценни камъни, спокойни води, красива природа, предания и легенди. Чиято притегателна сила ще усетиш и ти. Независимо дали си извървял или ще извървиш Пътеката на слънцето, тук, в Маджарово.

 
Ивайловград

“Най-хубавото място във всемира,най-хубавият кът на този святе точно между...

Прочети още

Защитена местност “Черната скала”

ЗМ Черната скала е с площ 893,70 ха.  Обявена със заповед РД-473 от 11.07.2001 г. на...

Прочети още