Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

В 200 храма в Източните Родопи се молиха на Курбан байрам

В повече от 200 молитвени храмове в Източните Родопи се проведоха тържествени молитви по случай Курбан байрам, съобщава вестник „Стандарт”. Имамите във всички джамии на региона припомниха основните ценности в Исляма и дадоха наставления за духовната и социална полза от курбана. Отправена беше молитва към Всевишния за благополучие и опрощение, за мира на цялото човечество.

В централната джамия в Кърджали байрамски намаз (молитва) отслужи районният мюфтия Бейхан Мехмед. Сградата се оказа тясна за всички вярващи, дошли в ранния час за молитвата. Тук бяха кметът Хасан Азис и председателят на Общинския съвет Ниязи Шакир. В Кърджали празничните дни започнаха от петък с голям  концерт на читалище „Юмер Лютви”.

Над 500 мюсюлмани се събраха и на празнична молитва в централната джамия в Ардино. "Тя беше обявена за 7,45 ч, но час преди това храмът вече беше пълен с вярващи. Кметът Ресми Мурад и бизнесменът Исмет Чаушоглу от с. Червена скала раздадоха курбан на социално-слаби жители и пожелаха здраве, берекет и късмет", съобщи за агенция Стандарт Нюз Гюнер Шюкри. Община Черноочене също раздаде месо от овен като курбан на социално слаби жители в района. Овенът беше заклан, както повелява религиозната традиция. Молитвата беше отслужена от двамата местни имами. Над 220 нуждаещи получиха месо за празника.

В организирания традиционен футболен турнир на празничния събор в Чернооченско  се включиха отборите на селата Свободиново, Лясково, Житница и Комунига.

„Снимай! Не убивай!“ - wildlife пленер

Заедно с партньорите ни от Фотосинтезис Ви каним заедно да уловим красотата...

Прочети още

Пътеводител на Източните Родопи

Посетете Източните Родопи и използвайте този сайт, за да изберете къде да...

Прочети още