Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Започна проучване за възстановяване на зубъра в Родопите

В края на септември полски и холандски експерти посетиха няколко района по долината на Арда и Бяла река в Източните Родопи и Мурсалица в Западните Родопи за първоначално обсъждане на възможностите за възстановяване на зубъра.

Заключението е, че природните дадености позволяват това да стане. Условията в Западните Родопи много наподобяват условията на Национален парк Бещади в Полша, който е обитаван от растяща популация от над 300 зубри.

Предстои детайлно проучване на антропогенните фактори, ползватели на територии, бракониерство, отношение на местните общности, права за паша и др. Предвиждат се и допълнителни проучвания за климата.

Плановете на проекта са до половин година експертите да завършат всички проучвания, като излязат с окончателно становище възможно ли е възстановяването на зубъра в Родопите и подробен план за това.

Последните български зубри са били изтребени преди няколко стотин години. През 60-те години на миналия век зубърът е бил възстановен в Северна България. Числеността му е достигнала над 200 животни, но след 1989 год. повечето от тях са били избити от бракониери. Днес само двадесетина животни са останали в държавно ловно стопанство Воден.

Възстановяването на вида в Родопите ще бъде значителна крачка напред към опазването му на европейско ниво.

Туристически забележителности

Тази част на сайта описва богатствата на Източните Родопи. Като говорим за...

Прочети още

Кърджали

  Звезди искрят над древната Ахрида, родопски неугасващи звезди, а Арда...

Прочети още