Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

2 милиарда лева приход от туризъм в България

България отдавна не се е радвала на толкова добри приходи от туризъм, колкото са отчетени в данните на БНБ в платежния баланс за периода от януари до юли т. г. включително. Приходите за седемте месеца са 961 300 000 евро (близо 2 млрд. лева). Това е ръст от 6,7% спрямо същия период на миналата година, съобщи за “Труд” в средата на септември заместник-министърът на икономиката и туризма Иво Маринов.

За периода от януари до края на юли в България са влезли 3 505 119 чуждестранни туристи, без да се броят транзитно преминаващите. Това е ръст от 6% спрямо 2010 г. В броя на чуждите граждани, влезли в България, се включват и такива, които имат недвижима собственост у нас или са дошли по бизнес дела. Тези, които са били на почивка и екскурзия по нашите земи обаче, са със 7,3% повече, отколкото през същия период на миналата година, уточни зам.-министър Маринов.

Само за второто тримесечие на 2011 г. Националният статистически институт отбелязва увеличение на броя на реализираните нощувки на чужденци с 23,6 процента. За този период техните нощувки са 3 069 732. Ръстът на преспиванията от граждани на Германия е с 13,5% в сравнение с м. г., от Русия - 46,1%, от Румъния - с 20,3%, и от Израел - 44,6%.

Приходите от вътрешен туризъм на български граждани за второто тримесечие на т. г. са 165 милиона лева, което е с 14,4 процента повече спрямо периода април-юни 2010 г. Данните за силните летни месеци все още не са излезли, но през второто тримесечие на т. г. се увеличава броят на нощувките от българи и достига 1 454 257, което е с 13,6% повече спрямо същия период на м. г.

Зам.-министър Маринов съобщи, че проектозаконът за туризма вече е съгласуван с всички ведомства и ще бъде внесен в Министерския съвет до средата на октомври.

Родопско късорого говедо

Родопско късорого говедо е най-малобройната порода говеда в България. То е...

Прочети още

Проект Слънчевата ферма

Проект "Слънчевата ферма - учене чрез преживяване" Център Ринкър към...

Прочети още