Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Ден на биологичното земеделие в Източните Родопи

Подкрепената от българско-холандския проект „Новото тракийско злато” моделна биоферма в с. Тополово, община Маджарово събра на 9-ти септември над 75 земеделски производители и преработватели от района на Източните Родопи.

Специален гост беше посланикът на Кралство Нидерлания в България Карел ван Кестерен, който бе на специална обиколка в Източните Родопи.Доц. Владислав Попов, координатор на компонент биоземеделие, както и зам.областният управител на Хасково и кметът на община Маджарово откриха официално Деня на биоземеделието.

Представители на общински и областни служби „Земеделие” в Хасково и Кърджали, на регионалните служби за съвети в земеделието и частни фирми (вкл. от Германия), екологични неправителствени организации, служители в общинските администрации и местното население се срещнаха с целевите групи биопроизводители на зърнено-житни, грозде, сусам, животни и др. Сред присъстващите бяха Юдит Йобсе – преподавателка от холандския университет по приложни науки Ван Хал Ларенщейн и студентката Джаел Слаюс, която работи по реинтродуцираните по проекта тарпани в Източните Родопи.

Дегустирани бяха традиционни земеделски продукти от Източните Родопи, които са биосертифицирани или са в преход към сертификация: вино, грозде, мед, билки и др

Това беше вторият поред Ден на биологичното земеделие в Източните Родопи. В първото му изднаие, което се състоя през октомври 2010 година, участваха над 60 земеделски производители и гости. Събитието цели да популяризира производството и потреблението на биопродукти. Проектът„Новото тракийско злато” разчита на социалния ефект, който подобни събития създават за сплотяване на местните общности в района на Източните Родопи.

Повече от 180 души са обучени в биоземеделие в рамките на проекта „Новото тракийско злато” в рамките на девет обучителни събития. Публикувани са три наръчника, които се радват на голям успех сред биопроизводителите: за принципите и практиките на биопроизводството, за биобилките и за биорастителна защита. 15 фермера са подкрепени финансово от проекта чрез схема за покриване на 50 % от разходите им през 2011 г. за биосертифициране.

През 2009 година проектът „Новото тракийско злато” започна със 7 сертифицирани производители, в момента има над 37 производители, които са сертифицирани или са в преход, както и трима преработватели, контролирани от сертифициращи органи. Тази мрежа от фермери бива редовно информирана за новите развития и изискванията в биопроизводството, както и персонално консултирана от експертите по биоземеделие в проекта.

Традиционни ястия

Източнородопски: Какво да закусим:  Гюзлеми – в Дивата ферма  Катми –...

Прочети още

Маджарово

Маджарово е малък град, разположен в североизточната част на Източните...

Прочети още