Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Дискусия за климата в Кърджали

Михаела Кирчева - координатор на мрежата на Новото тракийско злато и мениджър в туристическа фирма взе участие в екофорум, организиран от БНР Радио Кърджали.
Сред експертите във форума бяха и Христо Христов и Десислава Костадинова от фондация "По-диви Родопи".
Дискусията се проведе в Кърджали. Темата беше за изменението на климата и околната среда, организирана от БНР Радио Кърджали, като част от проекта „Нашата Европа“ на Българското национално радио. Проектът се осъществява съвместно с Бюрото на Европейския парламент в България, а гостите във форума застъпиха различни аспекти като сградното обновяване, използването на устойчиви материали и екологичното образование от ранна детска възраст.
Според инж. Светослав Стойков – експерт в Eкологично сдружение "За земята" жилищните сгради като цяло са с нисък клас на енергийна ефективност, което в голяма степен води до невъзможност за постигане на необходимото ниво на битови и енергийни услуги в частност и отоплението. Като основен замърсител на въздуха през зимните месеци се посочва все още масовото отопление на дърва и въглища от населението, както и усиления автомобилен трафик.
Даниел Костов от "Екологика България" сподели опита си с рециклирането на отпадъци и необходимостта от създаване на повече пунктове за събиране на излезли от употреба електронни уреди.
Михаела Кирчева обвърза задръстването на природата с нерегламентирани сметища с липсата на образование по темата. Нужно е повече и качествено образование за децата, за да се промени цялостно нагласата към околната среда. Изрази се също необходимостта от цялостна промяна на начина на производство в Европа и света. В момента пазарът е залят със стока, произведена с нискокачествени материали, като целта е кратък живот и повече продажби. Почти не остана възможност за ремонт на каквито и да е стоки. Масово се изхвърля и купува ново.
Линк и видео запис на конференцията вижте в страницата на Общинско радио Кърджали.

Mihaela Kircheva

Екопътеки

Екопътека от Болярци до ПерпериконОбцина Кърджали, Източни РодопиПреди...

Прочети още

Перперикон – Археологически комплекс

Местоположение: Комплексът се намира на 20 км североизточно от гр.Кърджали,...

Прочети още