Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Годишна среща в Гняздово

 Годишна среща на членовете от мрежата на Новото тракийско злато се проведе на 2 юни в село Гняздово. Една от къщите в мрежата - Бягство при езерото и нейните стопани Михаела и Васил - бяха домакини на събитието, което събра на едно място фермерите Благовеста и Николай Василиеви от Горно поле, Благовеста и Мирослав Хускови от Пелевун и Севда и Фети Али от Мъдрец. Годишна среща

На срещата фермерите обмениха добри практики при отглеждането на животни, поддържането на земеделски земи и развитието на туристически услуги. Сподели се опит от взаимодействието с държавни институции и всички единодушно се обединиха около мнението, че държавата, в лицето на отговорните институции, не подкрепя достатъчно малкия бизнес и е абдикирала от контролните си функции, свързани със сметосъбирането, регулирането на сметища и поддържането на пътната и специфичната туристическа инфраструктура. Колкото и добър продукт да се предлага в туристическите обекти, с най-качествената храна и най-добрите условия за почивка, когато бреговата ивица на реки и язовири е замърсена, липсват елементарни указателни табели и контейнерите в селата преливат от боклук или просто липсват, а боклукът е разпилян между къщите, имиджът на дестинацията се срива и усилията на бизнеса се размиват в масовата безотговорност - това коментираха участниците в срещата.

Среща Новото тракийско злато

Бети и Ники са собственици на Дивата ферма в село Горно поле (община Маджарово), в която отглеждат над 700 глави от породата Родопско късорого говедо, развиват биологично земеделие и произвеждат собствени колбаси в модерен цех. Част от Дивата ферма е и къщата за гости, която посреща природолюбители от цял свят. Двамата изненадаха присъстващите с кошница, пълна с първокачествени суджуци, телешко чоризо, пастърма и пастет, приготвени лично от тях в семейния цех.

Среща в Гняздово

Блага и Миро са движещата сила на овцеферма Хускови в село Пелевун (община Ивайловград), където отглеждат близо 600 овце и крави, правят домашно сирене и управляват Калояновите къщи за гости в селото. Печеното агне, сиренето и домашната ракия на трапезата бяха от тяхната ферма.

Севда и Фети създават къщата за гости в Мъдрец и прочутият семеен ресторант, в който топ ястието е риба, изпечена върху керемида и в каменната пещ в двора на къщата. Семейството има още собствена зеленчукова градина и кошери с мед. Севда сложи на масата неустоимо вкусната къпана баница с домашна телешка кайма и топяща се в устата турска баклава.

Годишна среща при язовир Студен кладенец

Михаела и Васко са собственици на Слънчевата ферма в село Тънково и къща за гости "Бягство при езерото" в село Гняздово. Те бяха домакини на срещата, в която, освен терен за провеждане на събитието, организираха и кратка пешеходна разходка за гостите из околностите на село Гняздово. Десертът на вечерта - млечна торта парфе, беше скромният принос на Михаела към богатата трапеза с фермерски продукти.

Всички участници приеха единодушно идеята срещата да се превърне в традиция и решиха следващото събитие да се проведе при Севда и Фети в село Мъдрец, община Кърджали. На срещата бяха поканени още преприемачи от региона, които по различни причини не успяха да присъстват. Мрежата на Новото тракийско злато е добър пример за неформално обединение на местните предприемачи в земеделието и туризма в Източните Родопи, инициирано по време на едноименния проект в периода 2009-2014г.

На терасата в Гняздово

Екопътеки

Екопътека от Болярци до ПерпериконОбцина Кърджали, Източни РодопиПреди...

Прочети още

Птиците в Източни Родопи

Източни Родопи са едно от най-богатите в орнитологично отношение места в...

Прочети още