Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Пелевунската масленица - кулинарен хит

Пелевунска масленицаМасленицата от село Пелевун се превърна в хит на седмото издание на фестивала на кулинарно наследство на Тракия в Ивайловград.

Специален гост на събитието беше мастър шеф Андре Токев, който оглави комисията по дегустиране на традиционните храни и вкуси от всяко специфично ястие с присъщата си строга заинтригуваност в погледа.

Мастър шеф гост на Ивайловград

Фестивалът се състоя на 1 септември, на площада в Ивайловград . В него видяхме пъстра надпревара на кулинарни умения и традиционни рецепти, запознахме се с местни майстори и се насладихме на ръчно изработени творби. Общо 10 населени места от община Ивайловград изложиха своите кулинарни шедьоври . Достойно се представиха и тракийски клуб "Яни Попов" и танцов клуб "КарамфилчеТо" от Ивайловград.

Тракия фестивал

На собствени щандове видяхме представители от Франция, Турция и Гърция, което прави фестивалът междунатоден и разнася славата на тракийското културно наследство далеч извън пределите на България.

Опитахме вийник и лападник, вкусна пита с хрупкава коричка, пухкави гьозлемета и до златисто препечени таркалачета. На най-голям интерес се радваше масленицата от село Пелевун, която се разграби за нула време и до края на събитието гости и местни питаха останала ли е още масленица.

Кулинарен фест

Пяха се тракийски песни, радвахме се на традиционни носии от близо и далеч, видяхме как се плетат кошници, как се приготвя сусамовия тахан, поляхме всичко с чаша прекрасно вино от Ивайловградската изба Ямантиеви и най-важното - разменихме си усмивки и добро настроение.

Кулинарен фест

Пътеводител на Източните Родопи

Посетете Източните Родопи и използвайте този сайт, за да изберете къде да...

Прочети още

Резервати

Резерват Вълчи дол Резерватът Вълчи дол е единственият строг резерват в...

Прочети още