Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

„Дивата ферма“ от мрежата на НТЗ с награда за биоразнообразие 2014

„Дивата ферма“ в с. Горно поле, Източните Родопи, част от мрежата на „Новото тракийско злато“ е сред носителите на Годишните награди за биоразнообразие 2014. Фермата на Благовеста и Николай Василиеви бе отличена с наградата на публиката в раздела „бизнеси, подкрепящи биоразнообразието“.

 

Вече 20 години „Дивата ферма“ подпомага опазването на биоразнообразието в Натура 2000 зона Маджарово. Семейството поддържа над 3000 декара пасища и ливади в района чрез своите 700 крави от автохтонните породи късорого и сиво български говедо. Животните се отглеждат само екстензивно, като не се третират с ветеринарно-медицински продукти и раждат малките си в природата. Въпреки развитите инстинкти за оцеляване и силната имунна система, говедата често стават жертва на вълци или естествени заболявания (през 2013 г. загубите се изчисляват на 40 говеда, през 2014 г. до момента – на 25). Това е ключов хранителен ресурс за единствената в страната естествена популация на белоглавия лешояд и няколко двойки египетски лешояди.

 

“Дивата ферма“ участва директно в природозащитни проекти като Лайф+ проекта „Помощ за египетския лешояд“ чрез допълнително подхранване и охрана на гнезда, широко комуникира важността от опазването на лешоядите и биоразнообразието като цяло, и подкрепя другите фермери от района. За повече информация: http://bedandbirding-rhodopes.bg/

 

Семейство Василиеви са много активни в трите компонента на „Новото тракийско злато“: развиват екотуризъм, произвеждат биологични продукти и отглеждат по природосъобразен начин кравите си от местни породи.

 

Вижте тук повече за тазгодишните Награди за биоразнообразие.

 

 

 

Туристически забележителности

Тази част на сайта описва богатствата на Източните Родопи. Като говорим за...

Прочети още

„Снимай! Не убивай!“ - wildlife пленер

Заедно с партньорите ни от Фотосинтезис Ви каним заедно да уловим красотата...

Прочети още