Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Елени лопатари бяха пуснати в природата в Източните Родопи

През март двадесет и пет елена лопатари бяха пуснати на свобода в природата в района на с. Черноочене, Област Кърджали.

Елените бяха доставени от ловното стопанство „Студен кладенец“. Те прекараха зимата в оградена площ от около 100 декара край с. Черноочене, за да се адаптират към условията в района. На 20 март вратите на ограждението бяха отворени и част от оградата беше вдигната. Ден по-късно елените вече се движеха свободно в района. Те ще бъдат подхранвани още няколко седмици, след което с избуяването на тревата ще преминат изцяло на естествена паша. За известно време елените ще бъдат непрекъснато наблюдавани и пазени от скитащи кучета. Местните ловци ще работят усилено да ти пазят от бракониери.

Пускането на елени лопатари в природата в Източните Родопи е част от инициативата на „Новото тракийско злато“, Националното ловно рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България, Ловно-рибарското дружество „Сокол“-Крумовград и Сдружение на ловците и риболовците – Кърджали за възстановяване на елена лопатар в Източните Родопи. През 2013 и 2014 година над 50 елена лопатари бяха разселени на териториите на дружина Тинтява към ловно-рибарско дружество - Крумовград и дружина Черноочене към Съюза на ловците и риболовците - Кърджали.

Целта на “Новото тракийско злато“ е стъпка по стъпка еленът лопатар да бъде възстановен в целите Източни Родопи.

Една от важните роли на елените-лопатари играят е да поддържат мозаечния пейзаж на Източните Родопи, което е от огромно значение за опазването на богатото биоразнообразие на този регион. Остатъците от умрели елени лопатари са важна хранителна база за белоглавия, египетския и черния лешояд. Елените лопатари правят Източните Родопи по-привлекателни за туристи, а така се увеличават и доходите на местното население.

 Виж тук повече

Исторически забележителности

Дяволският мост (Шейтан Кюпрю) Местоположение: Намира се на около 5 км...

Прочети още

Трансродопи - маршрут за пешеходен и велотуризъм

Маршрутът тръгва от Триград през Кърджали стига до Ивайловград. Връща се обратно...

Прочети още