Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Центърът на лешоядите в Маджарово откри новия сезон с подновена експозиция

Природозащитният и информационен център „Източни Родопи“ в Маджарово откри новия туристически сезон в първия ден на пролетта (22 март) с подновена изложбена зала, резултат от финансовата подкрепа на „Новото тракийско злато“ и усилията на най-изявените доброволци на БДЗП.

Биоразнообразието на Източните Родопи, едно от най-големите в Европа (общо 4329 животински вида, от които 278 вида птици), е представено с нови информационни табла, снимки, рисунки, графити. Интерактивността на новата изложба ще накара всеки посетител да се почувства центъра на богатата природа на този красив български район.

Център на вниманието са най-известните диви обитатели на района - лешоядите. Четирите лешояда, които могат да бъдат видени в България - египетският, белоглавият, черният и брадатият, имат свои „лични карти“ с най-важната информация за живота им. Първите два гнездят в района на град Маджарово, а третият – черният - е само гост от Гърция. Брадатият лешояд е една от най-редките птици у нас и сте истински късметлии, ако го зърнете на живо в района, ще го видите обаче в изложбата. Продължавайки „разходката“ си в Източните Родопи, ще научите от специално табло много факти за тяхното уникално биологично разнообразие. С рисунки и текст, обособени в специален кът, ще видите как дивата природа постепенно се завръща в района благодарение на усилията на хората.

Промени има и около Центъра на лешоядите. Възстановена е тъмната стаичка в дъбовата гора, където на тъмно могат да се „чуят“ и „видят“ някои от обитателите по долината на река Арда. Оттук можете да наблюдавате и снимате пойни птици, кацащи на специално поставените за целта хранилки. Около самият център има определени места, от които с бинокли и орнитологични тръби могат да се наблюдават дивите обитатели на района. Мостът над река Арда и специално изграденото укритие са идеални за целта.

Центърът е открит през 1998 година и се посещава годишно от повече от 2000 български и чуждестранни туристи.

Традиционни ястия

Източнородопски: Какво да закусим:  Гюзлеми – в Дивата ферма  Катми –...

Прочети още

Природни феномени

Вкаменената гора   Местоположение: Намира се в землището на село Равен...

Прочети още