Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Шведската телевизия прави филм за големите тревопасни животни в Източните Родопи

Снимка на Шведската телевизия SVT

 Шведски телевизионен екип подготвя епизод на тв-програмата Mitt i naturen (Сред природата), който ще бъде посветен на големите тревопасни животни в Източните Родопи. В края на февруари в продължение на четири дни екипът на предаването Mitt i naturen на най-гледания шведски телевизионен канал SVT1 снима дивия свят на Бойник планина. Eдин от акцентите бяха дивите коне – тарпани, които бяха заселени тук в рамките на проекта „Новото тракийско злато“ през есента на миналата година и вече успешно се адаптират към природата на Източните Родопи.

Освен дивите шведските журналисти заснеха и редките местни породи домашни животни, които традиционно се отглеждат в района на Бойник планина, както и зубрите, елените лопатари и благородните елени в стопанството “Студен кладенец”.

През май екипът на Mitt i naturen планира да се върне тук отново, за да снима лешояди по време на пролетното великолепие на планината. Очаква се епизодът на Mitt i naturen посветен на Източните Родопи, да бъде излъчен през ноември/декември 2014. Той ще бъде достъпен (включително и за българска аудитория) тук: http://www.svtplay.se/mitt-i-naturen (30 дни, след като е бил излъчен).

Mitt i naturen е едно от най-популярните предавания в Скандинавия, като само в Швеция аудиторията му е близо един милион зрители. Всяка седмица то запознава зрителите си с дивата природа по света. Предаването се гледа не само в Швеция, но също и в съседните Норвегия, Финландия и Дания.

 

Вижте тук снимки на Шведската телевизия SVTФауната на Източни Родопи

Разнообразните естествени местообитания в Източните Родопи са дом за много...

Прочети още

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още