Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Фестивал на хляба в Източните Родопи

Десетки земеделци и туристи, почитатели на биохраните, участваха в първия по рода си и единствен в Източните Родопи Фестивал на хляба, който се състоя на 22 и 23 юли в комплекс «Тепавицата» в с. Рабово, община Стамболово. Те  видяха с очите си пътя на хляба от лимец – от жътвата до изпичането му. Гостите опитаха и прясно изпечен хляб от лимец, приготвен от инициатора на фестивала – земеделският производител Петко Ангелов и майсторът-хлебар Свилен Класанов, собственик на вегетерианския ресторант-пекарна „Слънце и Луна” в София.

Възстановката на жътвата на лимец бе един от акцентите на Фестивала на хляба в Източните Родопи. За първи път подобна възстановка на жътва на лимец беше организирана на 10 юли 2010 година. Лимецът е смятан за най-старата житна култура в България.

Идеята за Фестивала на хляба в Източните Родопи е на земеделския производител от Рабово Петко Ангелов. Той се занимава с възраждането на лимеца от шест години. Започнал е с една шепа зърна, а днес обработва 48 дка лимец. Хлябът от лимец е една от атракциите, които Петко Ангелов и съпругата му Стефка предлагат на туристите в къщата си за гости „Тепавицата” в с. Рабово.

Петко Ангелов очаква сертификатът за лимеца му като биопродукт да излезе през 2012 година. За сертификата Петко Ангелов получава от края на 2009 г. експертна и финансова помощ от българско-холандския проект за устойчиво развитие на Източните Родопи „Новото тракийско злато”  чрез компонента му биоземеделие. Проектът подкрепя семейство Ангелови и чрез компонента екотуризъм за довършването на къщата им за гости с капацитет до 18 души. 

Големият интерес към възстановката на жътвата на лимец подтиква семейство Ангелови към идеята да превърнат Фестивала на хляба в Източните Родопи в традиционен.

При откриването на фестивала, кметът на Стамболово Маджид Мандаджъ пожела фестивалът да се превърне един ден в събор.  Доц. Владислав Попов, координатор по биоземеделие в проекта „Новото тракийско злато”,  даде сем. Ангелови за пример заради съчетаването на усилията им в биопроизводството и екотуризма и изрази надежда и други жители на Източните Родопи да се запалят от това, което правят, а постиженията им да се разпространят и на други места в България.

Майсторът-хлебар Свилен Класанов съобщи за сайта на проекта „Новото тракийско злато”, че възнамерява да предлага в своя  вегетериански ресторант-пекарна „Слънце и Луна” в София хляб от лимец, произведен в Източните Родопи от Петко Ангелов. Досега в „Слънце и Луна” са предлагали хляб от вносен лимец.

Петко Ангелов има заявки за износ на лимец за Южна Корея и Япония.

Възстановяване на елен лопатар

„Новото тракийско злато“, Националното ловно рибарско сдружение – Съюз...

Прочети още

Туристически забележителности

Тази част на сайта описва богатствата на Източните Родопи. Като говорим за...

Прочети още