Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Петко Ангелов от мрежата на НТЗ номиниран за “Биофактор“

 

Петко Ангелов от мрежата на „Новото тракийско злато“ в Източните Родопи е номиниран за новоучредената награда „Биофактор“. Тя ще бъде връчена за първи път на 7 март, Денят на биологичното земеделие на Международната селскостопанска изложба „АГРА“ в Пловдив (48 март 2014), където НТЗ редовно участва.

Петко Ангелов отглежда над 200 дка лимец в стамболовското село Рабово. От 2012 г. е сертифициран за биопроизводство на лимец. Той е един от най-активните членове на мрежата на „Новото тракийско злато”. Японци и скандинавци проявяват огромен интерес към лимеца негово производство. Големият интерес към възстановката на жътвата на лимец подтиква Ангелов и неговото семейство да организират Фестивал на хляба в Източните Родопи, който вече е традиционен.

Наградата „Биофактор“ е учредена от Академичния съвет на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в памет на проф. Георги Сенгалевич – основател на Деня на биологичното земеделие. Другите номинирани за отличието „Биофактор“ са проф. Стойчо Каров, Красимир Кунчев, Албена Симеонова, Димо Димов и Стоилко Апостолов.

Наградата ще бъде ежегодна и ще се връчва за принос в развитието на биологичното земеделие в България. Номинирани за наградата могат да бъдат учени, изследователи, земеделски производители, видни общественици, представители на сертифициращи организации и др.

Фауната на Източни Родопи

Разнообразните естествени местообитания в Източните Родопи са дом за много...

Прочети още

Българско сиво говедо

Българско сиво говедо е стара местна притивна порода. Според краниологични...

Прочети още