Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Продължава изложбата на НТЗ в Пловдив

През целия месец февруари жители и гости на Пловдив могат да видят изложбата “Дивият свят на Източните Родопи”: 26 снимки на уникални пейзажи, бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя и загадъчни насекоми от този изключително богат на биоразноозрадие район. Мястото е фоайето на сградата на Общинския съвет в Пловдив на ул. “Авксентий Велешки” 20. Входът е безплатен, от 9 до 18 часа в работни и почивни дни.

“Само в Източните Родопи се срещат над 1960 растителни и над 4325 животински вида”, подчерта Димитър Плачийски от Българското дружество за защита на птиците на официалното откриване на изложбата на 22 януари. Някои като белоглавия лешояд са били унищожени в края на 70-те години на миналия век. Измрели са от разхвърлената отрова за вълци. Днес обаче птиците са като закрилник на Маджарово. “Ако сте в града и вдигнете поглед нагоре, ще ги видите”, обещава Митко. “Уникалните растителни видове, които виреят по ливадите, са заплашени от изчезване, тъй като полетата или се разорават, или пък дивите животни са прекалено малко, за да ги опасват и поддържат в естествения им вид. Затова природозащитниците се ангажират да разселят от ловните стопанства на други части на страната благородни елени и диви коне тарпани”, разказа още Плачийски.

 

 Акцент е снимка на дивите коне тарпани, живели някога в Европа и заселени отново в района на Източните Родопи през 2011 година от проекта „Новото тракийско злато“.


Изложбата е организирана от фондация „Новото тракийско злато – България“ в сътрудничество с холандската фондация Кросбил Гайдс, Българска Фондация Биоразнообразие, дирекция „Екология и управление на отпадъците” на Община Пловдив, Българско дружество за защита на птиците и Дружество на пловдивските художници.

Дивият свят на Източните Родопибеше представена с голям успех първо в София (април-май 2013), след което гостува в Бургас, Варна, Кърджали, Благоевград, Сливен, в Посетителския и информационен център на Националния парк „Рила“ и в Дирекцията на Природен парк „Беласица“. Екипът на проекта непрекъснато получава покани изложбата да гостува и на други места в страната.


Вижте публикации в пловдивските медии: EuroPlovdiv. АгроПловдив, Българско национално радио, Пловдивски новини, в. „Марица“, Дарик радио

Резервати

Резерват Вълчи дол Резерватът Вълчи дол е единственият строг резерват в...

Прочети още

Българско сиво говедо

Българско сиво говедо е стара местна притивна порода. Според краниологични...

Прочети още