Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Родопите са сред най-популярните български дестинации за чуждестранните туристи

Родопите са сред най-популярните български дестинации за чуждестранните туристи, които посещават България.  Това сочи огласено наскоро проучване, направено по поръчка на Министерството на енергетиката, икономиката и туризма.

Родопите са сред районите в Европа с най-голяма концентрация на културни и археологически забележителности. Регионът има много красива природа, а специално Източните Родопи притежават много богато разнообразие, едно от най-богатите в Европа. Районът предлага много възможности за екотуризъм, за екстремни преживявания, пешеходни и велосипедни турове, каяк, наблюдение на птици и мн. др.

Чужденците проявяват също и засилен интерес към Тракия, Рила и Пирин, сочи проучването.

Масовата представа на българина за почивка, независимо от сезона е “на село“, в комбинация на малко селска работа и повечко мързелуване, а ако се ходи на курорт се решава в последния момент. Чужденците пък планират поне два и половина месеца по-рано почивката и предпочитат спа и културния туризъм. При изследването на нагласите и предпочитанията на чуждестранните и българските туристи са били направени малко над 51 000 интервюта. Проучването е продължило около 12 месеца, анкетирани са били хора над 15 години, които са направили минимум една нощувка, както през активния, така и извън този сезон през 2009 г. и 2010 г.

Чужденците, които избират България за почивка, обикновено са така наречените ваканционни туристи. Те отделят повече средства, имат по-специални изисквания към почивката и се подготвят повече за нея. Българите осъществяват евтини пътувания до собствените си имоти, при роднини и приятели и по време на почивката си гледат да свършат и нещо полезно, показва проучването.

Българинът е по-стиснат при почивката си и харчи 19 – 25 евро на ден, докато чужденците харчат между 70 и 90 евро.

Чужденците почиват по-дълго от българите, особено през лятото – 9-10 дни, и 6-7 дни през останалите сезони. Летните почивки на сънародниците ни траят 5- 6 дни, а през останалите сезони – наполовина по-малко от броя на нощувки при чужденците.

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още

Младежки Екоклуб

Опазването на „зеленото злато“ - уникалното биоразнообразие на Източни...

Прочети още