Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Родопите са сред най-популярните български дестинации за чуждестранните туристи

Родопите са сред най-популярните български дестинации за чуждестранните туристи, които посещават България.  Това сочи огласено наскоро проучване, направено по поръчка на Министерството на енергетиката, икономиката и туризма.

Родопите са сред районите в Европа с най-голяма концентрация на културни и археологически забележителности. Регионът има много красива природа, а специално Източните Родопи притежават много богато разнообразие, едно от най-богатите в Европа. Районът предлага много възможности за екотуризъм, за екстремни преживявания, пешеходни и велосипедни турове, каяк, наблюдение на птици и мн. др.

Чужденците проявяват също и засилен интерес към Тракия, Рила и Пирин, сочи проучването.

Масовата представа на българина за почивка, независимо от сезона е “на село“, в комбинация на малко селска работа и повечко мързелуване, а ако се ходи на курорт се решава в последния момент. Чужденците пък планират поне два и половина месеца по-рано почивката и предпочитат спа и културния туризъм. При изследването на нагласите и предпочитанията на чуждестранните и българските туристи са били направени малко над 51 000 интервюта. Проучването е продължило около 12 месеца, анкетирани са били хора над 15 години, които са направили минимум една нощувка, както през активния, така и извън този сезон през 2009 г. и 2010 г.

Чужденците, които избират България за почивка, обикновено са така наречените ваканционни туристи. Те отделят повече средства, имат по-специални изисквания към почивката и се подготвят повече за нея. Българите осъществяват евтини пътувания до собствените си имоти, при роднини и приятели и по време на почивката си гледат да свършат и нещо полезно, показва проучването.

Българинът е по-стиснат при почивката си и харчи 19 – 25 евро на ден, докато чужденците харчат между 70 и 90 евро.

Чужденците почиват по-дълго от българите, особено през лятото – 9-10 дни, и 6-7 дни през останалите сезони. Летните почивки на сънародниците ни траят 5- 6 дни, а през останалите сезони – наполовина по-малко от броя на нощувки при чужденците.

Ферми и винарни

Винарска изба „Ямантиев“ - Ивайловград Избата е изцяло частна...

Прочети още

Перперикон – Археологически комплекс

Местоположение: Комплексът се намира на 20 км североизточно от гр.Кърджали,...

Прочети още