Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Интервю на НТЗ-координатора по биоземеделие

Биоземеделието се развива с бързи темпове, като за последните три години ръстът е с повече от 5 пъти в сравнение с началото на 2010 г. Това изтъква координаторът по биоземеделие в проекта „Новото тракийско злато“ доц Владислав Попов в интервю за сп. Проводник.

Площите с култивирани растения се увеличават ежегодно, повече от 2600 души био-оператори работят в сектора. По думите му България притежава необходимите условия за по-бързо и по-широко развитие на биоземеделието – разнообразие на природните ресурси, незамърсена земя, подходящ климат, регламентирана нормативна уредба.

В отговор на въпрос какво би направил, ако е министър на земеделието, доц Попов казва:

  • Създаване на механизми и организационна структура за максимално оползотворяване на Еврофондовете в областта на земеделието.

  • Подкрепа на дребните и средни земеделски стопани и животновъди (специално и в сектора био-земеделие), за да се стимулира тяхното оставане, работа и живот в селските райони.

  • Осигуряване на финансов ресурс за установяването и оперирането на поне 2-3 борси за био-продукти и храни в страната.

В публикацията на списанието обширно е представен проектът „Новото тракийско злато“, както и биотаханджийницата, отворила врати в с. Кондово, Ивайловградско през 2013 година с подкрепата на „Новото тракийско злато“ и консултациите на доц Попов.

 

Виж тук цялата публикация

Птиците в Източни Родопи

Източни Родопи са едно от най-богатите в орнитологично отношение места в...

Прочети още

Резервати

Резерват Вълчи дол Резерватът Вълчи дол е единственият строг резерват в...

Прочети още