Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Репортаж за биотаханджийницата в Кондово

„От сусама до тахана“ - под това заглавие Българската национална телевизия излъчи на 26 октомври в предаването си „Бразди“ обширен репортаж за биотаханджийницата в с. Кондово, Ивайловградско.  Кръстьо Делииванов, Петър Иванов, Асен Кехайов, Илия Михалев и други  биопроизводители от мрежата на „Новото тракийско злато“  в Източните Родопи представиха работата си и качествата на произвеждания от тях тахан, както и на биотаханджийницата, която създадоха през 2013 година.

Първата биотаханджийница в България - Биотера – Ивайловград ООД, бе открита на 23 май 2013. Създаването й стана възможно благодарение на експертна и финансова помощ от българско-холандския проект “Новото тракийско злато“ (НТЗ).

През 2010 г. група задружни земеделци от района на Ивайловград бе консултирана по въпросите на биологичното отглеждане на зърнено-житни култури и сусам от доц.Владиклав Попов, НТЗ-координатор по биоземеделие в проекта. НТЗ предостави през 2012 г. машини за обработка на почвата за справяне с плевелите и комбайн за подобряване качеството на реколтата. По-късно тази група земеделци регистрира Биотера-Ивайловград ООД.

 

Виж тук предаването на БНТ (репортажът започва на 20.05 минута), а тук - прочети повече за биотаханджийницата

Приключения в Родопите

От 2014 г следете актуални програми и приключения в Родопите на...

Прочети още

Пътеводител на Източните Родопи

Посетете Източните Родопи и използвайте този сайт, за да изберете къде да...

Прочети още