Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Тракийските планини бяха номинирани за район от инициативата Rewilding Europe

Тракийските планини (България) бяха номинирани за Rewilding Europe (Да върнем дивата природа в Европа) на 5 октомври по време на WIDL 10, Световния конгрес за дива природа, който се състоя в Саламанка, Испания от 4 до 10 октомври и се очаква скоро да станат част от инициативата. Тракийските планини са районът на Източните Родопи, където „Новото тракийско злато“ активно работи от 2009 година.

Централните Апенини (Италия) бяха обявени за най-новият район в Rewilding Europe. Това е шестият район в Европа, който ще служи за модел заедно с първите пет избрани: Дунавската делта и Южните Карпати в Румъния, Източните Карпати в Словакия и Полша, Велебит в Хърватия и Западна Иберия в Испания и Португалия.

Освен Тракийските планини два други района бяха номинирани за Rewilding Europe и също се очаква скоро да се присъединят към инициативата: Голяма Лапония (Швеция) и Делтата на Одер (Германия и Полша). Всички тези райони са подбрани от общо 30 номинации, направени от местни организации. Десетият и последен район от Rewilding Europe е все още отворен за номинации. Разширяването на инициативата Rewilding Europe бе обявено от Стафан Видстранд, директор маркетинг и комуникации в инициативата в неговата презентация The Rewilding 10 – Making it Real по време на WILD 10.

Реинтродукцията на зубри, бобри и диви коне, възвръщането на тура, увеличаването на благородните елени и лопатарите, правни действия и кампании за опазването на дивата природа, подкрепа на устойчивото бизнес развитие и наблюдения на дива природа са част от дейностите в Rewilding Europe.

Rewilding Europe цели възстановяването на дивата природа на един милион хектара около 2020 година, създавайки 10 района на дивата на природа с международно качество, като специално се фокусира върху големи слабо населени територии в Европа и предоставянето на бизнес модел за дива природа.

Виж тук повече

Пътеводител на Източните Родопи

Посетете Източните Родопи и използвайте този сайт, за да изберете къде да...

Прочети още

Проект Слънчевата ферма

Проект "Слънчевата ферма - учене чрез преживяване" Център Ринкър към...

Прочети още