Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Европейските дни на птиците в Маджарово

Ученици от кърджалийското училище „Йордан Йовков” посетиха Природозащитния център „Източни Родопи” в град Маджарово на 5 и 6 октомври по повод Европейските дни на птиците.

Младите природолюбители се запознаха с живота на лешоядите и биоразнообразието на Източните Родопи, гледаха филма „Те отлитат” и се разходиха из „кратера на лешоядите”, където се радваха на обикновения мишелов, сокола скитник, големи корморани, сиви чапли, сойки и други пернати обитатели.

След наблюденията с тръба и бинокъл участваха във викторина, свързана с празничния ден. Отговорите на учениците показаха, че добре познават редките представители на биоразнообразието в района, в който живеят.

От 1993 г. Европейските дни на птиците привличат десетки хиляди участници всяка година, които се включват в различни и многообразни дейности или просто наблюдават мигриращите на юг птици. Събитието се организира всяка година в първите почивни дни на октомври (събота и неделя). Целта е да се повиши осведомеността за магията и красотата на птиците и тяхната миграция.

Тазгодишните събития бяха организирани от Българското дружество за защита на птиците в рамките на проект „Популяризиране на Природозащитния център „Източни Родопи“ и повишаване на информираността относно природното наследство на Източни Родопи“, подкрепен от „Новото тракийско злато“.

Виж повече снимки тук.

Пътеводител на Източните Родопи

Посетете Източните Родопи и използвайте този сайт, за да изберете къде да...

Прочети още

Защитени местности

Защитена местност “Патронка”    Патронка се намира на южния...

Прочети още