Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

НТЗ на Фестивала „Кулинарното наследство на Тракия“

За втора поредна годена „Новото тракийско злато“ участва във Фестивала на традиционните храни, поминък и занаяти „Кулинарното наследство на Тракия” в Ивайловград (6 и 7 септември). Организатори на събитието са Народно читалище „Пробуда 1914” - Ивайловград, Община Ивайловград и Инициативен комитет на местната общност.

През първия фестивален ден координаторът по биоземеделие в проекта доц. Владислав Попов представи „Добрите практики и дейности на НТЗ“ по време на регионалния семинар за перспективите за биоземеделие в района. След това имаше дегустация на вина от биогрозде на винарска изба Лайт касъл и неформални срещи с производители от района.

Във втория фестивален ден НТЗ бе представен на два павилиона и четири щанда. Био- и в преход производители от биомрежата на НТЗ представиха своята продукция: грозде, вино, ябълки, оцет, хляб от биотахан от сусам с марката на НТЗ, лимец, мед и др.

Повече от 200 гости бяха на Фестивала и посетиха щандовете на „Новото тракийско злато“. Те опитаха и си купиха биопродукти на НТЗ и обмениха информация с:

  • Петко Ангелов и съпругата му за лимеца, местните традиционни ястия и селския туризъм,

  • Йонко Тодоров и Димчо Димитров за грозде и винопроизводство,

  • Георги Койчев за овощарство,

  • Касим Арабаджиев за местни ястия и демонстрационната ферма в с. Тополово и с Енвер Юсеин за биомед,

  • Кръстьо Делииванов и „Биотера-Ивайловград“ ООД за биотахан.

Доц. Попов имаше ползотворни разговори с Платформа „Агора“, с кмета на Ивайловград Диана Овчарова, с производители и търговци от Гърция и Франция.

Йонко Тодоров и биомрежата на НТЗ с подкрепената от НТЗ винарна Лайт Касъл за бъдещо сътрудничество в сферата на местния туризъм и производството на вино от биогрозде.

Екипът на НТЗ представи издадени по проекта материали като Кулинарния пътеводител за Източните Родопи, брошури на къщи за гости и биопроизводители от района и др.

Проектът „Новото тракийско злато“ бе отличен с диплом за отлично представяне на фестивала.


Снимки от сайта на Община ИвайловградФауната на Източни Родопи

Разнообразните естествени местообитания в Източните Родопи са дом за много...

Прочети още

Българско сиво говедо

Българско сиво говедо е стара местна притивна порода. Според краниологични...

Прочети още