Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Холандски студенти направиха своите стажове в НТЗ

Четирима холандски студенти – Барт Майер (24),  Михийл Полман (23), Анелуис Тукер (19) и Туан Аюлейн (20) , направиха тази пролет своите студентски стажове в Източните Родопи в рамките на проекта „Новото тракийско злато“ (компонента дива природа).

Близо два месеца Барт и Михийл, студенти по горско стопанство и опазване на природата в  Университета по приложни науки ВанХал Ларенщейн (VanHall Larenstein), проучваха хранителните навици на вълка през пролетния сезон в района на Маджарово, дивечовъдното стопанство „Студен кладенец“ и с. Сбор, Крумовградско.  „Вълкът е много интересна тема за проучване, защото е един от последните големи хищници в дивата природа на Европа, вече започва да се завръща и в Холандия“,  разказва Барт.  Една от целите им, както разказва Михийл, е да видят вълк. Двамата с Барт са били много щастливи да видят вълк.  „Видяхме и други животни: дива котка, чакал. Беше много интересно да видим тази част на Европа, местните хора и култура“, допълва Михийл. Барт също е силно впечатлен от природата на Източните Родопи: „Природата на Източните Родопи е много красива и беше много интересно да видим природата в по-дивата й форма, отколкото сме свикнали в Холандия. Видяхме много животни, но вълкът е на първо място в дългия ни списък. Влюбих се в Източните Родопи. Всичко е много спокойно и върви с много по-бавни темпове отколкото в Холандия. Наистина се наслаждавах на пребиваването си в този красив район“.

Анелуис и Туан, които току-що са завършили екология и дива природа в Хеликон Хелдермалсен (Helicon Geldermalsen), проучваха конфликта човек-вълк. „Целта на проучването бе да види мнението на местните хора за вълка и да се използва тази информация за опазването на вълка и на други животни“ , обяснява Анелуис. Двамата с Туан са интервюирали близо 100  жители на Източните Родопи за вълка и за вредите, които той причинява. “За мен наистина беше много интересно да говоря с местните хора и да видя различията във вижданията им. Резултатите от проучването съдържат данни за щетите, причинени от вълци и за мнението на хората по този въпрос, което беше и целта ни“, разказва тя.  И според Туан, на когото скоро му предстои да учи за учител по биология, проучването им е било много интересно: „Говорихме с много хора за загубите и проблемите, които им причиняват вълците. Говорихме също и за възможните решения. Идеите, за решения, които те даваха, бяха от забавни до много добре обмислени“.  Анелуис е възхитена от престоя си в България: “Влюбих се в престоя ми в България. Храната е вкусна, хората са добри и услужливи, а природата е толкова красива и девствена! Беше студентски стаж, но един ден искам отново да се върна тук“.

Ръководителят на екип на НТЗ Франк Зандеринк, който отговаря за студентите в АРК, споделя за огромния интерес на холандски студенти да дойдат в България и по-специално в Източните Родопи. Повечето от тях са привлечени от темата за вълка, на туризмът и дивата природа са също привлекателни теми. „Всички те се завръщат с чудесни истории и прекрасни преживявания. Горд съм, че българските ми колеги им помагат по страхотен начин“, разказва Франк.  

Досега общо 14 студенти правиха своите стажове в проекта „Новото тракийско злато“ - основно в компонентите дива природа и екотуризъм.

Виж тук снимки

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Кърджали

  Звезди искрят над древната Ахрида, родопски неугасващи звезди, а Арда...

Прочети още

Възстановяване на благороден елен в Източните Родопи

“Новото тракийско злато“ и Националното ловно рибарско сдружение –...

Прочети още