Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Обмяна на опит за биофермери от НТЗ в Австрия, Словения и Хърватия

15 биопроизводители и преработватели от мрежата на проектаНовото тракийско злато ще бъдат от 9 до 15 юни 2013 на образователно посещение в Австрия, Словения и Хърватия. Целта е да бъде обменен на опит между българските и европейски биофермери и биопреработватели.

Групата е подбрана измежду около 35 биопроизводители, като включва най-инициативните и активни членове на мрежата на НТЗ от биопроизводители и преработватели.

Програмата по посещението предвижда посещения в растениевъдни (грозде, житни, овощни и др.) и животновъдни ферми в трите страни. Специално внимание ще бъде обърното на агро-биоразнообразието в земеделските площи - една инициатива, която проектът НТЗ започна през 2012 в земеделските земи (зърнено-житни, овощни градини и пасища) на няколко биопроизводители от мрежата на НТЗ в Източните Родопи.

Групата ще посети и биокооперативи, биомагазини и места за директни продажби на биопродукти и храни.

15-те НТЗ биопроизводители и преработватели, включени в групата, ще имат възможност да получат информация и знания, които после ще могат да приложат в условията на Източните Родопи, обяснява координаторът на компонента биоземеделие в НТЗ доц. Владислав Попов.

През 2009 г. проектът „Новото тракийско злато“ започна със 7 сертифицирани и в преход биопроизводители. Днес повече от 35 биопроизводители и биопреработватели са сертифицирани или са в процес на конверсия към биопроизводство, като всички са контролирани от сертифициращи организации. Тази биофермерска мрежа е редовно информирана за новите развития и изисквания в биопроизводството, дават се и индивидуални консултации от експерти по биоземеделие на място, редовно се предоставя помощ по маркетинг за биопродуктите.

Първата биотаханджийница в България

Първата биотаханджийница в България - Биотера – Ивайловград ООД, бе открита на...

Прочети още

Ферми и винарни

Винарска изба „Ямантиев“ - Ивайловград Избата е изцяло частна...

Прочети още