Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Одобрен е планът на къща за гости на семейство от с. Горно поле

Планът на младото семейство Благовеста и Николай Василиеви да направят къща за гости в с. Горно поле, Хасковско получи одобрение от Министерството на земеделието. Те кандидатстваха за финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

Бети и Николай са собственици на „Дивата ферма“ в Горно поле, където развиват екотуризъм. Гостите на фермата имат възможност да се наслаждават на красивата природа, на приключенски туризъм и на вкусна храна, по-голямата част биологична, която семейството приготвя.

Със субсидията от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) семейство Василиеви би искало да може да посреща повече гости: не само в двете стаи за гости, а и в къща за гости (виж плана на къщата на снимката). Къщата ще има голям хол с кухня към него на първия етаж, а на втория – четири двойни стаи.

Проектът „Новото тракийско злато“ подпомогна Бети и Николай в подготовката на архитектурния план, както и на бизнесплана при кандидатстването за финансиране от ПРСР. Проектът обмисля да окаже още помощ на семейството, за да може къщата да посрещне първите си гости след година.

Новото тракийско злато“ работи с уникален за България подход, съчетаващ развитието на три компонента: екотуризъм, биологично земеделие и дива природа.

Семейство Василиеви са пример за действието на трите компонента на проекта: посрещат гости, произвеждат биологични продукти и се грижат за стадо крави от породата Родопско късорого говедо. Бети и Николай живеят в Горно поле, откакто са завършили висшето си образование. Те имат четири деца. „Тези хора са новото злато на Източните Родопи“, както ги нарече журналистка от Българското национално радио, готвейки програма за района и за проекта „Новото тракийско злато“.

Екопътеки

Екопътека от Болярци до ПерпериконОбцина Кърджали, Източни РодопиПреди...

Прочети още

Младежки Екоклуб

Опазването на „зеленото злато“ - уникалното биоразнообразие на Източни...

Прочети още