Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Международният ден на биологичното разнообразие бе отбелязан в Кърджали

За 20-та поредна година светът отбеляза на 22 май Международния ден на биологичното разнообразие.

В център на събитието в Кърджали тази година се превърна уникалната чаплова колония, разположена в сърцето на града. Организатори бяха Българско дружество за защита на птиците съвместно с проекта „Новото тракийско злато“ и младежи от Екоклуба към Народно читалище „Обединение“.

Повече от 100 жители и гости на гр. Кърджали преминаха през информационния щанд и имаха възможност на живо да наблюдават някои от обитателите на чапловата колония – нощна чапла, малка бяла чапла, малък корморан, както и да научат интересни факти за богатото биоразнообразие на Източните Родопи и отговорността на всеки от нас за неговото опазване. Към събитието се присъединиха ученици от местното СОУ „Владимир Димитров Майстора“, холандски студенти, които правят проучване в рамките на „Новото тракийско злато“, както и група холандски туристи. През последните години чапловата колония, разположена в сърцето на града се превръща във все по-популярна дестинация за български и чуждестранни туристи и вече е един от символите на града.

Събитието бе осъществено в рамките на проект „Популяризиране на Природозащитен център „Източни Родопи“ и повишаване на информираността относно природното наследство на Източни Родопи“, подкрепен от „Новото тракийско злато“.

 

Виж тук снимки от събитието, а тук - интервю на НТЗ--координатора по дива природа Христо Христов по повод Деня на биоразнообразието

Възстановяване на елен лопатар

„Новото тракийско злато“, Националното ловно рибарско сдружение – Съюз...

Прочети още

Веломаршрут Рудопия

Разработен и маркиран на сдружение "Байкария". 440 км дължина, смесено каране...

Прочети още