Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Открита бе първата биотаханджийница в България

Първата биотаханджийница в България - БиотераИвайловград ООД, бе открита на 23 май 2013 в с. Кондово, Община Ивайловград. Създаването й стана възможно благодарение на експертна и финансова помощ от българско-холандския проектНовото тракийско злато(НТЗ) за устойчиво развитие на Източните Родопи.

 Биотаханджийницата официално бе открита от Дарко Знаор, заместник-ръководител на „Новото тракийско злато“ и кмета на Община Ивайловград Диана Овчарова.

 На церемонията по откриването присъстваха още Евгения Митрова, и.д. директор на Дирекция "Растениевъдство" и Диана Трифонова, ръководител на отделБиологично земеделиев същата дирекция  на Министерството на земеделието и храните, Дирк-Хайн Монтан, експерт по качество и стандартизация, както и други двама чуждестранни експерти по агро-биоразнообразие: от Австрийския съвет по агроинженерство и развитие на селските райони – най-старата и водеща австрийска организация, занимаваща се с агроекология и зашита на природата, и Соня Кароглан от Екологика, хърватска организация с дългогодишен опит в проекти за взаимодействието между земеделието и опазването на природата. Присъстваха още представители на съседната гръцка провинция Орестиада, които обсъдиха с НТЗ-координатора по биоземеделие доц. Владислав Попов възможностите за маркетинг и популяризиране на продуктите на новооткритото предприятие.

  През 2010 г. група задружни земеделци от района на Ивайловград бе консултирана по въпросите на биологичното отглеждане на зърнено-житни култури и сусам от доц. Попов. НТЗ предостави през 2012 г. машини за обработка на почвата за справяне с плевелите и комбайн за подобряване качеството на реколтата. По-късно групата земеделци регистрира ООД с цел коопериране и добавяне на стойност към земеделската си продукция и НТЗ отново ги подпомогна с оборудване за преработка на сусам в тахан. Така възникна Биотера-Ивайловград ООД, демонстриращ съвременен модел за развитие на биологичното земеделие и преработка в селски район на България.

 

Виж тук снимки от откриването

Пътеводител на Източните Родопи

Посетете Източните Родопи и използвайте този сайт, за да изберете къде да...

Прочети още

Веломаршрут Рудопия

Разработен и маркиран на сдружение "Байкария". 440 км дължина, смесено каране...

Прочети още