Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Общи действия на алпинисти и природозащитници за опазването на редки птици в Източните Родопи

Алпинисти и природозащитници дейставаха синхрозинирано в Източните Родопи и показаха как със съвместни действия могат да бъдат опазвани редки птици.

Дни преди алпиниадата “Момина скала 2011”, която се състоя от 22 до 25 април в района на град Кърджали, екперти на проекта „Новото тракийско злато“ и на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) откриха там нова колония на белоглави лешояди. Алпинисти и природозащитници постигнаха споразумение за реорганизирането на Алпиниадата по начин, който няма да смущава редките птици. Катеренията бяха пренасочени по източната част на скалите, където няма гнездещи лешояди и алпинистите поеха ангажимент да не катеряти до края на август южните скали, където гнездят лешоядите.

По време на съвместните дейности с алпинистите представител на екипа на „Новото тракийско злато“ направи серия от наблюдения на интересни видове животни: вълк, тракийски кеклици, сини и пъстри скални дроздове, скална зидарка, къдроглави пеликани и естествено белоглави лешояди.

Скалният комплекс „Момина скала” край гр. Кърджали се отличава с изключително биологично разнообразие и близостта му до града създава изключителни възможности за неговото демонстриране.

Туристически забележителности

Тази част на сайта описва богатствата на Източните Родопи. Като говорим за...

Прочети още

Възстановяване на елен лопатар

„Новото тракийско злато“, Националното ловно рибарско сдружение – Съюз...

Прочети още