Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

„Новото тракийско злато“ се представи на БиоАгра 2013

Производители на биопродукция от Източните Родопи - целевия район на българско-холандския проект "Новото тракийско злато" (НТЗ), участваха във второто издание на БиоАгра - специализирана изложба за биологично растениевъдство и животновъдство, която се състоя в рамките на 22-то издание на Международната селскостопанска изложба АГРА от 5 до 9 март 2013 г. в Пловдив. НТЗ участва за четвърти път на АГРА. За втори пореден път биопроизводителите от „Новото тракийско злато“ имаха собствен щанд на панаира, на който да представят своята продукция.

Сертифицирани и в преход биологичен мед, биозърно, вино от биогрозде и други продукти, както и информационни, промоционални и обучителни материали за резултатите от развитието на компонента биоземеделие на „Новото тракийско злато“ оформиха облика на щанда на проекта. Щандът на проекта беше разположен в Зала 3 на Пловдивския панаир и посетителите на изложението получиха информация и можеха да споделят опит с производителите от Източните Родопи. Те имаха възможност да опитат лимец от биофермата на Петко Ангелов от Рабово, вино на Йонко Тодоров и Димчо Димитров от района на Стамболово, мед и домашно приготвени консерви от „Дивата ферма“ на Бети и Николай Василиеви, сусам, тахан, билки, хляб от лимец и други продукти от Източните Родопи.

Беше представена и издадената наскоро от проекта брошура (на български и на английски език), озаглавена Постигане на ефективно сътрудничество между селското население в Източните Родопи - проблеми и възможности за интегрирано и основано на ресурсите развитие, чийто автор е координаторът по биоземеделие в НТЗ доц. Владислав Попов.

Представители на НТЗ участваха в работата на годишната среща на Българска асоциация „Биопродукти“ на 6 март, а на 7 март - и в работата на Международната конференция „БИОЛОГИЧНО ПРОИЗВОДСТВО - ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО И МЕНИДЖМЪНТ“, където доц. Попов представи проекта и неговите постижения. Броят на биологичните оператори нараства с 30% годишно, посочи доц. Попов. Според него новата тенденция в сектора е създаването на регионални кооперативи, които помагат на производителите да бъдат по-конкурентни на пазара. В рамките на конференцията бе обявено началото на изграждането на интернационална мрежа за насърчаване на биофермите.

Също за втори пък, бе организирана Вечер на биологичната храна от компонента на НТЗ биоземеделие и екипа на Холандското посолство в България. Повече от 15 холандски компании се срещнаха с български партньори, сред които и производители от Източните Родопи.

На БиоАгра 2013 „Новото тракийско злато“ имаше възможност да създаде нови перспективни контакти за подобряване на маркетинга за биопроизводителите от мрежата на НТЗ, както и интересни партньорства за бъдещо сътрудничество със сродни проекти и неправителствени организации.

През 2009 г. проектът „Новото тракийско злато“ започна със 7 сертифицирани и в преход биопроизводители. Днес повече от 35 биопроизводители и биопреработватели са сертифицирани или са в процес на конверсия към биопроизводство, като всички са контролирани от сертифициращи организации. Тази биофермерска мрежа е редовно информирана за новите развития и изисквания в биопроизводството, дават се и индивидуални консултации от експерти по биоземеделие на място, редовно се предоставя помощ по маркетинг за биопродуктите.

Виж тук снимки от събитието

Какво е Новото тракийско злато

"Новото тракийско злато” (НТЗ) в периода 2009-2014г е българо-холандски проект...

Прочети още

Птиците в Източни Родопи

Източни Родопи са едно от най-богатите в орнитологично отношение места в...

Прочети още