Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Възстановяването на благородни елени в „Студен кладенец“ върви успешно

Екипът на "Новото тракийско злато" (НТЗ) следи освободените в природата благородни елени в ловното стопанство "Студен кладенец" (Източните Родопи) с помощта на фотокапани. Младият мъжки елен, който виждате на снимката, е засичан многократно на този фотокапан през последните две седмици.

През 2012 в района на „Студен кладенец“ бяха докарани 15 благородни елена. След аклиматизация в заградено място животните бяха пуснати на свобода. Днес те обитават района на ловното стопанство, а служителите му и експертите на НТЗ наблюдават техните миграции. През есента на 2013 година очакваме да бъдат доставени още 15 животни. Пускането на няколко групи през последователни години е добър начин да бъде създадена жизнена популация на благородния елен.

За възстановяване на благородния елен в Източните Родопи „Новото тракийско злато“ работи съвместно с Националното ловно рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България. Целта на проекта е след десет години в тази част на Източните Родопи да има популация от минимум 50 свободно живеещи благородни елена.

Благородният елен (Cervus elaphus) е един от най-големите видове елени. Той обитава по-голямата част от Европа, Кавказ, Мала Азия, части от Западна и Централна Азия, както и района на Атласките планини между Мароко и Тунис. Българската популация на благородния елен е съсредоточена основно в ловните стопанства и националните паркове. Основният лимитиращ фактор за неговото разпространение е бракониерството.


Виж тук повече за усилията на проекта за възстановяването на благородния елен: http://newthraciangold.eu/cmspage.php?id=183&lng=bg

Каракачанска овца

Каракачанската овца е най-близка до дивия предшественик на домашните овце –...

Прочети още

„Снимай! Не убивай!“ - wildlife пленер

Заедно с партньорите ни от Фотосинтезис Ви каним заедно да уловим красотата...

Прочети още