Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Представяне на Трансродопския планински веломаршрут на Ваканция&СПА ЕКСПО 2013

Трансродопският планински веломаршрут, разработен от българско-холандския проект „Новото тракийско злато“ (НТЗ) съвместно с партньорски организации, бе представен на специална пресконференция на 14 февруари на 30-та Международна туристическа борса Ваканция&СПА ЕКСПО 2013 в София.

Координаторът по екотуризъм в НТЗ Михаела Кирчева, Кирил Макаров от „Къща за приключения и книги“, Христо Николов от Байкария и Кирил Калоянов от Българската асоциация по алтернативен туризъм съобщиха подробности за Маршрута и за връзката му с други маршрути като „Рудопия“ и „Пътя на желязната завеса“. Г-жа Янет Феррайзер, завеждаща Икономическата и търговска служба на Холандското посолство изрази надежда, че новата велосипедна инфраструктура ще привлече и холандски туристи.

Маршрутът преминава през Западните и Източните Родопи (от Триград до Ивайловград), като пресича три области (Смолян, Кърджали и Хасково), 18 населени места - градове и села, курорти и природни резервати. Трансродопи минава покрай три язовира - Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград, пресича три големи реки - Арда, Върбица и Крумовица и няколко техни притоци - Малка Арда, Буюк дере, Арпа дере, Армира, Марешница, Перперешка река и др.

Общата дължина на Трансродопския планински веломаршрут е около 500 километра. Най-ниската му точка (101 м) на стената на яз. Ивайловград, а най-високата (1809 м) -  под връх Перелик. Най-трудната част по маршрута е при Бойник планина (ловното стопанство в Студен кладенец), а най-лесната част - между селата Горно поле (Община Маджарово) и Рабово (Община Стамболово). При селата Гълъбово, Любино, Сухово, Зорница, Бойник, Лютица, Горноселци и на други места се откриват прекрасни панорамни гледки към планината.

Маршрутът най-общо е разделен на 17 еднодневни отсечки от 15 до 40 км. Всяка еднодневна отсечка започва и свършва в конкретно място за настаняване – партньор по проекта „Новото тракийско злато“. Седемнайсетте отсечки (дни) са „гръбнакът“ на маршрута, но освен него съществуват локални пътеки, които дават възможност да се обхождат по няколко допълнителни лъчеви маршрута. Във всяка точка от „гръбнака“ на маршрута ще има информационно табло и информационен кът с карти, брошури и др. за основния маршрут, както и информация за допълнителните локални пътеки.

Най-доброто време за поемане по Маршрута е пролетта и есента. Трасродопи е подходящ както за професионалисти, така и за семейства с деца.

През есента на 2012 година Трансродопи беше маркиран с близо 100 указателни табелки. Маркировката на маршрута е основно червени триъгълници с бяло, но има и участъци, които са маркирани с туристическата пешеходна маркировка бяло-червено-бяло.

През април ще бъде издадена карта на Трансродопския планински веломаршрут, която ще описва в детайли трасето, денивелацията, нивото на трудност и местата за настаняване. В началото на юни по Маршрута ще бъде организиран информационен тур.

Маршрутът и картата ще бъдат представени и на Зелените дни 2013 в София (25-28 април).

 

Вижте повече информация за маршрута тук:

http://newthraciangold.eu/cmspage.php?id=226&lng=bg

 

Виж тук снимки от пресконференцията

Ферми и винарни

Винарска изба „Ямантиев“ - Ивайловград Избата е изцяло частна...

Прочети още

Маджарово

Маджарово е малък град, разположен в североизточната част на Източните...

Прочети още