Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Белоглавите лешояди загнездиха в средата на зимата в Източните Родопи

Въпреки студеното време първите няколко двойки белоглави лешояди загнездиха по долината на река Арда. Размножителният сезон за белоглавите лешояди започва много рано през годината, тъй като е нужно много време за младите лешояди да пораснат, да станат самостоятелни и да се подготвят за следващата зима. Когато малкото лешоядче се излюпи след два месеца гнездене, пролетта вече ще е дошла. Топящите се снегове разкриват много трупове на животни и лешоядите-родители могат  да изхранят по-добре малките си.

Белоглавият лешояд е бил многоброен в България до края на XIX-ти век. Започва стремително да изчезва с използването на отрови срещу вълците в началото на XX-ти век. Смятан е за изчезнал от България през 60-те и 70-те години на миналия век. През 1978 г. една гнездяща двойка с група от млади птици е открита в Източните Родопи. През 90-те години Българското дружество за защита на птиците започва сериозна програма за опазването на белоглавите лешояди и днес в България има над 60 гнездящи двойки! Те гнездят по долината на река Арда от Маджарово до Кърджали.

Белоглавият лешояд е сериозна атракция за фотографите и любителите на птици. Всяка година хиляди чуждестранни туристи посещават Източните Родопи, за да наблюдават и фотографират лешояди на подхранване до Маджарово и Студен кладенец.

Защитена местност “Черната скала”

ЗМ Черната скала е с площ 893,70 ха.  Обявена със заповед РД-473 от 11.07.2001 г. на...

Прочети още

Фауната на Източни Родопи

Разнообразните естествени местообитания в Източните Родопи са дом за много...

Прочети още