Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Глобалният пазар на биопродукти расте

Расте глобалният пазар на биопродукти, съобщава "Български фермер". Оценяват го на около 60 млрд. долара, докато през 2000 г. е бил на стойност 8 млрд. долара. За последните 10 години глобалният пазар на биопродуктите се е увеличил 3 пъти. В момента той се оценява на около 60 млрд. долара, докато през 2000 г. пазарът е бил на стойност около 8 млрд. долара.

Почти половината от биопродуктите се консумират в САЩ и Канада. Това са най-големите пазари в света. ЕС консуира 40 на сто от биопродукцията, сочат данните на Българската стопанска камара.

Напоследък расте вносът в САЩ на органични продукти от Европа. За това допринася взаимното признаване между САЩ и ЕС на сертификатите за доказване на биологичния произход на стоките, който е в сила от 01.06.2012 г.

Европейският съюз форсира развитието на биоземеделието и предлагането на биопродукти - храни, фармацевтични изделия и т.н., допълва изданието.
Делът на земята, използвана за отглеждане на биокултури, в ЕС се е увеличил от 3.6% през 2005 г. на 5.1% през 2010 г. Най-голям е този дял в Австрия - 17.2% и в Швеция - 14.3%. Сред новите държави-членки лидер е Естония с дял на земите, ползвани за боиоземеделие - 12.8%. Като тренд към биоземеделие напоследък се открояват в ЕС - Франция, Полша и Испания.

Ако се запазят тези темпове на развитие на биоземеделието в ЕС, е възможно скоро съюзът да заеме глобални лидерски позиции по дял на биоземеделието.

 

Виж тук повече

Резервати

Резерват Вълчи дол Резерватът Вълчи дол е единственият строг резерват в...

Прочети още

Проект Слънчевата ферма

Проект "Слънчевата ферма - учене чрез преживяване" Център Ринкър към...

Прочети още