Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Открий магията на Източните Родопи с Фоко Ерхарт

Фоко Ерхарт, НТЗ-координатор по дива привода и прородосъобразно пашуване, издаде книжка за Източните Родопи.

Книжката от 32 страници (на холандски език) с предговор и резюме на английски е озаглавена ONTDEK DE MAGIE VAN DE OOSTELIJKE RHODOPEN ("Открий магията на Източните Родопи"). С кратък текст и много снимки са представени богатото биоразнообразие на Източните Родопи, техния мозаечен пейзаж и важната за него роля на тревопасните животни, местните редките породи и тарпаните - дивите коне, върнати в природата на тази район преди година.

Книжката е да написана, за да въодушеви хората за този уникален район на Европа. Район, който заслужава да бъде открит, пише Фоко Ерхарт. Книжката ще бъде преведе на български и издадена през март 2013.

Първото посещение на Фоко в Източните Родопи е било като турист преди 13 години. Той веднага се влюбва в красотата и голямото биоразнообразието на района. След това продължава да идва в Източните Родопи, за да снима дива природа, както и за съвместни проекти с местни експерти по природосъобразното пашуване.

През 2002 година той започва проект за опазването на рядката местна порода Родопско късорого говедо.  Сега в рамките на НТЗ има седем стада с общо 300 късороги, които са част от проект за природосъобразно пашуване. Фоко работи и по пилотния проект на НТЗ за тарпаните.


Виж повече за книжката: http://www.wildernisfoto.nl/img/Rodopen%20boekje.pdf

Виж тук  снимки от представянето на книжката в Посолството на България в Холандия на 16 ноември 2012

Виж  тук статия за Фоко в холандския вестник „Хелдерландер“ (28.11.2012)

Ферми и винарни

Винарска изба „Ямантиев“ - Ивайловград Избата е изцяло частна...

Прочети още

Трансродопи - маршрут за пешеходен и велотуризъм

Маршрутът тръгва от Триград през Кърджали стига до Ивайловград. Връща се обратно...

Прочети още