Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

161 белоглави лешояди бяха преброени в Източни Родопи

По време на осмото поредно преброяване на белоглавите лешояди на Балканите, което бе организирано на 1 декември 2012, в долината  на р. Арда бяха преброени 161 белоглави лешояда. Миналата година броят им бе 150.

Организатор на преброяването е Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в партньорство с природозащитни организации от България, Сърбия и Гърция.

18 екипа участваха в преброяването на лешоядите в Източни Родопи. Сред тях бяха  членовете на Екоклуба  при читалище „Обединение” - гр. Кърджали и експертът по дива природа на проекта „Новото тракийско злато“ Христо Христов. Те преброяваха белоглави лешояди в района на Защитена местност Големия сипей.

Преброяването на лешоядите в Източни Родопи бе част от природозащитна бригада, организирана от БДЗП в Природозащитния център „Източни Родопи” с финансовата подкрепа на „Новото тракийско злато”. В нея се включиха над 40 доброволци. В периода 30 Ноември – 2 декември те довършиха ремонта на площадката за подхранване на лешояди край град Маджарово, почистиха туристическата инфраструктура в района и участваха в преброяването на белоглавите лешояди по долината на река Арда.

Виж тук информацията на БДЗП за преброяването, а тук – за природозащитния лагер

Снимки от преброяването на Големия сипей виж тук

Защитени местности

Защитена местност “Патронка”    Патронка се намира на южния...

Прочети още

Възстановяване на елен лопатар

„Новото тракийско злато“, Националното ловно рибарско сдружение – Съюз...

Прочети още