Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Стари и нови рецепти бяха представени на Дни на кулинарията в Източните Родопи – 2

Сладкиш от стар хляб и ябълки, кекс в буркан, който може да трае с години, чатни - сладко-кисела туршия от последната реколта на полето, мед със захаросани тънки лентички зеленчуци и плодове, масло, овкусено с изсушени цветя като метличина, невен, роза...

Това са само част от вкуснотиите, които холандската кулинарна експертка Каролина Верхувен представи по време на второто издание Дни на кулинарията в Източните Родопи, което се състоя на 5 октомври вДивата фермав с. Горно поле, Община Маджарово.

Каролина Верхувен е кулинарен етнолог и собственик на Academy Culinary History (Академия по кулинарна история). Тя е нейн директор и водещ експерт по готвене на биологични и здравословния ястия. Интересува се от всичко, свързано с готвенето. Има близо 40-годишен опит в консервирането на продуктимесо, зеленчуци, плодове, като е разработила и множество рецепти за конфитюри, сладка, чатни, сухи супи. Прави курсове и презентации по готвене с традиционни местни продукти, консервиране, кулинарно наследство и история. Има опит в редица международни проекти. Дни преди идването си в България Каролина откри своя Музей за кулинарното наследство.

Каролина, Бети Василиева от „Дивата ферма“, местни жени и дори ентусиазирани гости показаха майсторлък за готвене с местни продукти, консервиране на плодове и зеленчуци, като се използват рецепти от кулинарното наследство. Всички опитаха от ястията, както и от виното и вкусните плодове, донесени от производителите от мрежата на НТЗ- грозде, ябълки, дюли...

В рамките на събитието експертът Дирк-Хайн Монтан говори за стандартите на ЕС за местна и домашна преработка на земеделски продукти и храни, като обърна специално внимание на производството на тахан. Ден преди готвенето в „Дивата ферма“ Дирк-Хайн Монтан и координаторът по биоземеделие в НТЗ доц. Владислав Попов посетиха Ивайловградско, където разговаряха със сусамопроизводители, и Рабово, където се отглежда биолимец.

По-късно Каролина Верхувен, Дирк-Хайн Монтан и доц. Попов бяха приети от заместник-областния управител на Кърджали Есат Садък, с когото обсъдиха възможностите за развитието на биоземеделието в района.

Тримата, както и представители на Министерството на земеделието и храните бяха лектори на семинара за биопроизводители от Източните Родопи, организиран от проекта на 6 октомври в Кърджали.

Това бе второто издание наДни на кулинарията с биологични и местни биологични земеделски продукти и храни от Източните Родопи, което проектътНовото тракийско злато организира. Първото им издание през юни също премина с много голям успех.

В рамките на и на двете издания на Дните бе представен Кулинарният пътеводител за Източните Родопи, издаден в рамките на „Новото тракийско злато“.

 

Виж тук снимки от събитието

Резервати

Резерват Вълчи дол Резерватът Вълчи дол е единственият строг резерват в...

Прочети още

Ивайловград

“Най-хубавото място във всемира,най-хубавият кът на този святе точно между...

Прочети още